Bulgur, Türk mutfağında sıkça kullanılan bir besindir. Özellikle doğu bölgelerinde daha fazla tüketilse de, bulgurun ülke genelinde geniş bir hayran kitlesi bulunmaktadır. Bulgur, çeşitli yemeklerde kullanılabileceği gibi, tek başına da harika bir yemek olarak hazırlanabilir. Örneğin, bulgurlu yaprak sarması, bulgurlu ıspanak ve pırasa yemeği gibi pek çok tarifte bulgur kullanılır. Ayrıca, bulgur pilavı veya kısır gibi garnitürler de bulgurun popüler kullanım alanlarındandır. Bulgurlu yemeklerin çeşitliliği gerçekten saymakla bitmez. Özellikle kadın günlerinde, bulgurlu tariflerin yerini hiçbir şey tutamaz. Türk milleti olarak, hamur işleri ve bulgurlu yemeklerden vazgeçemeyiz. Özellikle kısır, sarımsaklı bulgur köftesi ve çiğ köfte gibi bulgurlu lezzetler, sofralarımızın vazgeçilmezidir. Bu tarifler, biraz zahmet ve beceri gerektirse de, sonuçta elde edilen lezzet her şeye değerdir. Şimdi, bulgurlu yemekler arasından bir tarif seçip sizlerle paylaşacağım. Sarımsaklı bulgur köftesi sevenler, mutfağa gitme zamanı! Tarifteki malzemeleri hazırlayıp yapmaya başlayabilirsiniz. Sarımsaklı bulgur köftesi tarifine harfiyen uymanız yeterlidir. Sarımsaklı Bulgur Köftesi İçin Gerekli Malzemeler
Üzerine Sos İçin Gerekli Malzemeler
Sarımsaklı Bulgur Köftesi Nasıl Yapılır? Öncelikle, köftelik bulguru kısır ıslatır gibi ıslatın. Daha sonra pul biber, karabiber, biber salçası ve tuzu ekleyip bulguru iyice yoğurun. Unu ilave ederek yoğurmaya devam edin. Un ile yoğurduğunuz köfte karışımına yavaş yavaş su ekleyip tekrar yoğurun. Karışımın çok katı veya çok cıvık olmaması, elde yuvarlanacak kıvamda olması gerekmektedir. Sarımsaklı bulgur köftesinin haşlanırken erimemesi için iyice yoğrulması önemlidir. Yoğurduğunuz köfteden küçük misket büyüklüğünde parçalar koparıp avuç içinde yuvarlayın ve işaret parmağınızla küçük bir çukur yaparak tepsiye dizin. Tüm malzemeler bitene kadar bu işlemi tekrarlayın. Ardından, büyük bir tencereye su koyup kaynamaya bırakın. Su kaynarken, köfteye adını veren sarımsaklı sosu hazırlayın. Kabuklarını soyup rendelediğiniz 5 adet domatesi veya domates konservesini küçük bir tencereye koyup ocağı açın. Biraz pişen domateslerin içine zeytinyağını ekleyin. Kimyon, karabiber, pul biber, tuz ve domates salçasını da ekleyip bir süre daha pişirin. Sosu ocaktan indirip içerisine ezdiğiniz sarımsakları ve limon suyunu ekleyin ve bir kenara koyun. Ocağa koyduğunuz tencere su kaynayınca tuz atıp hazırladığınız köfteleri suya atın. Birkaç taşım kaynayan köftelerden birini alıp pişip pişmediğini kontrol edin. Pişmiş köfteleri süzüp servis kasesine alın ve üzerine hazırladığınız sosu dökün. Son olarak, ince doğradığınız maydanoz ile süsleyin. Hazırladığınız sarımsaklı bulgur köftesini turşu ile servis yapabilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık ve afiyet olsun. |