Bulgur Salatası Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Bulgur Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Salatası

Bulgurun Önemi

Bulgur, hemen her yemekte en sık kullandığımız besin maddelerinden biridir. Bulgur, hayatımızda önemli bir besin kaynağıdır ve sık tüketilmesi büyük yarar sağlar. Çünkü bulgur, insanlar için tam bir protein kaynağıdır ve vücudun ihtiyacı olan protein miktarını belli ölçülerde karşılar. Ayrıca bulgur sıfır kolesterol oranına sahiptir. Vücuda alındıktan sonra gıdaların emilimini hızlandırarak kişinin kabızlık sorununu ortadan kaldırır ve en önemlisi de bağırsak kanserine yakalanma riskini büyük ölçüde engeller. Bulgur, eklendiği her yemeğe, salataya, köfte çeşitlerine, pilava ve dolmaların içine lezzet katan ve besleyici bir gıdadır. Hanımlar günlerinde en sık olarak ince bulgurdan kısır hazırlamaktadır. Ancak şimdi daha farklı lezzetler tatmak isteyenler için bulgur salataları ya da soslu bulgur köfteleri baharat ekleyerek hazırlanmaktadır. Bu besleyici gıdayı ne şekilde hazırlarsanız hazırlayın, sağlık bakımından faydalı ve doygunluk hissi vermektedir.

Bulgur Salatası Çeşitleri

Bulgur salatası, çoğunlukla konserve mısır ve yeşillik eklenerek sade olarak hazırlanmaktadır. Ancak farklı bir tarz ve tat yaratmak isteyen hanımlar, bulgur salatasının içine yoğurtlu mayonezli soslar, garnitür, sebze çeşidi ekleyerek ya da şalgam ekleyerek farklı salatalar hazırlamaktadır. Her kişinin damak zevkinin farklı olmasından dolayı, kendi tarzına göre daha lezzetli bulgur salataları hazırlayabilir. Bulgur salatası hazırlanırken ufak bir püf noktası vardır: Bulguru haşlarken fazla haşlamadan yumuşamasını sağlamak gereklidir. Bulgur ayrıca birçok ülkede radyasyonu emmediği ve özellikle radyasyona karşı dayanıklı bir besin olmasından dolayı sivil ve askeri amaçlar için stokta tutulan gıda maddelerinden biridir.

Bulgur Salatası İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 su bardağı pilavlık kalın bulgur
  • 1 çay bardağı haşlanmış ya da konserve mısır
  • 1 kase ince kıyılmış dereotu
  • 1 kase ince doğranmış maydanoz
  • 10 adet kornişon turşu
  • 1 su bardağı nar tanesi
  • 3 adet közlenmiş kırmızı biber (isteğe göre çiğ de konabilir)
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3-4 su bardağı sıcak su
  • Limon suyu ya da nar ekşisi
  • Yeterli miktarda tuz

Bulgur Salatası Nasıl Yapılır?

Öncelikle derin bir tencerenin içine bulguru alalım. Daha sonra üzerine tuzunu ekleyerek ocağın üzerine alalım ve orta derece ateşte yumuşayıncaya kadar haşlayalım. Haşlanan bulgurun suyunun süzülmesi için süzgeçten geçirelim ve soğuması için bir kenara kaldıralım. Diğer tarafta bulgur salatasının içine eklenecek malzemeleri hazırlayalım. Kornişon salatalıkları ince şekilde doğrayalım. Közlenen kırmızı biberlerin tepesini ve tohumlarını aldıktan sonra ince ince doğrayalım. Dereotunu ve maydanozları da ince şekilde doğrayarak hazırlayalım. Geniş bir kabın içine soğumuş olan bulguru, kornişon salatalıkları, mısırı, kırmızı biberi, ince doğranmış maydanoz ve dereotu ile nar tanelerini ekleyelim. En son işlem olarak salata malzemelerinin üzerine sıvı yağını, nar ekşisini, limon suyunu ve tuzunu ekledikten sonra bütün malzemeleri iyice harmanlayalım. Bulgur salatasını küçük kaselere alarak servise hazırlayalım.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Mihrinisa

12 Temmuz 2024 Cuma

Bulgur salatasını hazırlarken bulguru fazla haşlamamak gerektiğini bilmiyordum, tam olarak ne kadar süre haşlamam gerekiyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Mihrinisa,

Bulgur salatası yaparken bulguru fazla haşlamamak gerçekten önemli. Bulgurun türüne göre haşlama süresi değişebilir ama genellikle ince bulgur için sıcak suyla 10-15 dakika bekletmek yeterli olur. Orta veya kalın bulgur kullanıyorsanız, kaynar suyla 15-20 dakika kadar haşlamanız yeterlidir. Bulgurun diri kalması, salatanızın daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Sütlü Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bulgur Kaç Kalori?

Bulgur Kaç Kalori?