Esmer Bulgur Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
23 Temmuz 2024

Esmer Bulgur Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Esmer Bulgur:

Esmer bulgur, buğdayın öğütülmesiyle elde edilen geleneksel bir Anadolu yiyeceğidir. Tahıl grubunda yer alır ve beslenme piramidimizin zeminini oluşturur. Bulgur, önemli ve ekonomik bir karbonhidrat kaynağıdır.

Bulgurun yapıldığı ana madde olan buğday, endosperm, öz ve kepek olarak üç gruptan oluşur. Gerekli olan besin öğeleri, öz ve kepek kısmında bulunur. Endospermin içerdiği nişasta ve protein, buğdayın ve bulgurun enerjisini veren kısımdır.

Buğdayın içinde bulunan öz ve kepek; çinko, krom ve magnezyum gibi mineralleri, diyet posasını, bazı fenolleri, fitatlar, selenyum ve B12 dışındaki tüm B vitaminlerini barındırır.

  • Bulgur, kandaki yağ oranını düşürücü özelliği olan posa-lif açısından oldukça zengin bir gıdadır.
  • Protein değeri düşük, karbonhidrat değeri yüksektir.
  • Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sistemi açısından oldukça faydalıdır.
  • İçerdiği folik asit nedeniyle hamileler ve çocuklar için oldukça faydalı bir besin kaynağıdır.
  • Doymamış yağ oranına sahip olup toplam yağ oranı çok düşük bir gıda ürünüdür. Kolesterol içermez.
  • Hububat ürünlerinde en büyük dezavantaj olan fitik asit, bulgurun kurutma ve pişirme işlemleri nedeniyle bulgurda bulunmaz.
  • Yüksek mineral ve selülozdan dolayı besin emilimini hızlandırır, bağırsak kanserini önler ve kabızlığı engeller.
  • Radyasyonu emmez, radyasyona karşı dayanıklıdır. Bu sebeple bazı ülkelerde nükleer savaşlara karşı stoklarda bulundurulur. Diğer bakliyatlarla karşılaştırıldığında en önemli besin kaynağı olarak gösterilir.
  • Pişirme esnasında tanelerin embriyo kısmında bulunan besin maddesi, tanelerin içine nüfuz ettiği için besin değeri makarna ve ekmekten çok daha yüksektir. Kurutma ve pişirme işlemlerinden dolayı küflenme riskine karşı daha dayanıklıdır. Bu nedenle raf ömrü daha uzundur.
  • Bulgurun faydasının oldukça yüksek olması, bulguru bağırsakların çalışması açısından oldukça önemli bir yere getirmiştir. Liflerin tok tutma özelliğine sahip olması ve kilo kontrolünde de önemli bir rol oynamıştır. Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı araştırmalar sonucunda, günlük 25-30 gr civarında lif ihtiyacımız olduğu belirtilmiştir.
  • Yapısındaki B1 vitamini, sinir ve sindirim sistemimizin güçlenmesi için önemlidir. Ayrıca beriberi (B1 vitamini eksikliği) hastalığı için tüketilmesi gerekmektedir. Bulgurun içeriğindeki folik asit, hamileler ve çocukların zekâ seviyesini yükselttiği için oldukça önemlidir.
  • İçeriğindeki glisemik endeksin düşük olması sebebiyle bulgur, uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir. Kana yavaş karıştığı için diyetlerde kullanılacak bir gıdadır. Ayrıca şeker hastalarının tüketmesi de tavsiye edilmektedir.
  • Soğuk ve sıcak olarak salatalarda, yemeklerde tüketilebilmesi amacıyla çeşitlilik sunar.
  • Bulgur, kuskus ve pirinçten daha besleyici bir üründür.
  • Esmer bulgur ve diğer bir çeşidi olan sarı bulgur olarak iki çeşittir.
  • Bulgurun rengini buğdaydan aldığı ve bulgur sadece su ve buğdaydan oluşur; rengi tamamen doğaldır.
  • Esmer bulgurun renginin farklı olması, esmer bezostiye buğdayından kaynaklanır. Bu yüzden rengi daha koyu olup, renk farkı hammaddesinden kaynaklanmaktadır.
  • Renk farkı olan bu bulgurların tatlarında da farklılık göstermektedir.

Bulgurun içeriğindeki besin değerleri ise;

  • Karbonhidrat: 73,8 gr
  • Yağ: 1,5 gr
  • Protein: 11 gr

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Bikem

23 Temmuz 2024 Salı

Peki bulgurun kandaki yağ oranını düşürücü özelliği tam olarak nasıl işliyor? Ayrıca, fitik asidin bulgurda bulunmamasının besin emilimi üzerindeki olumlu etkileri nelerdir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Bikem,

Bulgurun kandaki yağ oranını düşürmesinin temel sebebi, lif içeriğinin yüksek olmasıdır. Lifler, bağırsakta yağ ve kolesterol emilimini azaltarak kandaki yağ oranını düşürür. Ayrıca, bulgurun düşük glisemik indeksi de kan şekerini dengede tutar ve yağ depolanmasını önler.

Fitik asitin bulgurda bulunmaması, besin emiliminde önemli bir avantaj sağlar. Fitik asit, minerallerin emilimini engelleyebilir. Bulgurda fitik asit bulunmadığı için demir, çinko ve kalsiyum gibi minerallerin vücut tarafından daha etkin bir şekilde emilmesi sağlanır. Bu da genel beslenme kalitesini artırır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni