bulgur.gen.tr
bulgur

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar  









Firik Bulguru

Firik Bulguru; Piyasada bulunan bulgurlara nazaran yapımı itibariyle en değişik olanı, belkide bulgurun atası denilecek olan bulgur firik bulguru dur. Firik bulgurunun Doğu Akdeniz ve Güneydoğu'nun seçkin olan yemekleri arasına girmesini sağlayan ise ekildiği tarladan başlayıp mutfakta biten ilginç olan yolculuğunda yatar. Firik bulgurunun yapılışı  ise, yörelere özgü çeşitli yolları bulunmaktadır ancak temel olan prensip yeşil buğday başakları ile ateş ve dumanı bir araya getirebilmektir. Mayıs ayı başlarında olgunlaşmış ancak hala yeşil olan buğday başakları oraklar ile biçilir ve desteler biçiminde bağlanır.

Kişi kendi firiğini bizzat yapacağını ve üteceği diyenler için bu desteleri doğrudan ateşe vererek firik yapmak ta mümkün olur. Ancak dikkatli olmak ve işin püf noktalarını bilmek gereklidir çünkü buğday yaş olsa da kolay bir şekilde tutuşu verir. Öbür yollar ise, toprakta özel bir şekilde hazırlanmış olan derin bir çukura, destelerin başları çukurun ortasına, dalları çukurun dış  gelecek şekilde üst üste desteler halinde istiflenir. Bunların üstü kuru çalı çırpı ile beslenip tutuşturulur. Altta is ve dumana maruz bulunan sütlü buğday başakları kurumuş ve sertleşmiştir.

Firik Bulguru

. Destelerden alınmış olan buğday başakları büyük kalburlarda öfelenerek tanelenir ve savrulur. Başakları içerisinden dökülen buğday taneleri yeşildir.

Firik ve firik yapımı çocukluktan kalan hatıraları ile de insanlar için özel olan bir üründür. Allah rahmet eylesin İbrahim Dedemiz firik yapılırken, firik yapanları uyarır ve bu işten vazgeçmelerini önerirdi. Yeşil buğday başaklarının doğrudan ateşe tutulmasına iyi bir şekilde bakmazdı. Yapmayın israftır, nimet ateşe atılmaz. Atmayın ateşe yarısı yanıp, yok oluyor, sözleri hala insanların aklında. Fakat o büyük ateşlerin yakılması, yaş buğdaydan çıkan o beyaz olan yoğun duman, burnumuza gelen harika buğday kokusu ise insanlar için zihnimize işlenen unutulmaz olan harika manzaralardı.

Günümüzde ise bu işi eski usuller ile yapanlar kalmadı. Çünkü zahmetli bir iştir firik yapmak. Dumanı ile boğulur yapan insanlar. Fabrikalarda nem alıcı kurutma fırınlarında yapılmış olan firikler piyasada bol miktarda bulunmaktadır. Duman kokusu da var ancak eksik olan birtakım şeyler var o firiklerde. Neyin eksik olduğunu gerçek firiği tadanlar bilir, o farkı sözlerle ifade etmek fazla da kolay bir iş değildir.

Yayınlanma Tarihi : 18.2.2016 14:51:30

Firik Bulguru Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Firik Bulguru"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Salçalı Bulgur Köftesi

Salçalı Bulgur Köftesi, buğday tohumunun öğütülmesiyle elde edilen bulgur ile salça eşliğinde yapılan bir köfte türüdür. Oldukça doyurucu etkiye sahip salçalı bulgur köftesi içerisindeki besin değerleriyle de ön plandadır. Türkiye...

Pirinçli Bulgur Pilavı

Pirinçli Bulgur Pilavı; Arkadaşlar bulgur pilavı Türk mutfağının neredeyse başı gibidir. Bütün salçalı yemeklerin yanına, sebze yemeklerinin yanına hatta hiçbir şey olmasa bile bulgur pilavını yanına bir salatayla bile akşam yemeğ...

Semizotlu Bulgur Pilavı

Semizotlu Bulgur Pilavı; Bulgur pilavı protein açısından zengin olduğu gibi lezzet olarakta harikadır. Pirinç pilavından da daha sağlıklı olduğu, uzmanlar tarafından belirtilmiştir. Yine pirinç pilavının tekrar ısıtılıp yenmesi za...

Bulgur Yemekleri

Bulgur Yemekleri, Bulgur; Buğdaydan yapılan geleneksel bir Anadolu yiyeceği olup tahıl grubundan sayılmakta ve beslenme piramidinin tabanında yer almaktadır. Bulgur önemli ve ekonomik bir karbonhidrat kaynağıdır. Orta Asya dan gel...

Bulgur Pilavı Domatesli

Bulgur pilavı domatesli, Bulgurun doyurucu ve lezzetli olmasının yanında çok farklı tariflerle pilavı yapılmaktadır. Küçükken bulgur pilavı yemek istemezdik. Şimdilerde bulgur ile yapılan her şey çok faydalı ve güzel olduğunu düşü...

Narlı Bulgur Salatası

Narlı Bulgur Salatası, içerdiği besin maddelerinin değeriyle sağlığa faydalı olan meyve türü nar ile bulgurdan yapılan bir çeşit salatadır. Tek başına doyurucu özelliğe sahip bir salata türüdür. Nar rengiyle bulgur içerisinde hoş...

Tarhanalı Bulgur Köftesi

Tarhanalı bulgur köftesi, besleyici ve lezzetli bir yemektir. Vejetaryan kişilerin de yiyebileceği bu yemek uygulaması kolay oluşu ve içinde bulunan tarhana, yoğurt, yumurta gibi malzemeler ile çocuklarınıza rahatlıkla yedirebilec...

Patatesli Bulgur Pilavı

Patatesli bulgur pilavı, Patates bütün yıl ülkemizde ve dünyada her ay hasat edilebilen bir bitkidir. Patates önemli miktarda besin ve bitkisel ürün içermektedir.  Genellikle sağlık açısından çok faydalı ve güvenli tüketilebilecek...

Şehriyeli Bulgur Pilavı

Şehriyeli Bulgur Pilavı, lezzetlidir ve yapması da çok kolaydır. Bulgur pilavı denince akla belki hemen soğanlı, domatesli bulgur pilavı gelir, ama şehriye ile de çok güzel, hafif ve lezzetli oluyor. Bu tarifte arpa şehriye kullan...

Kuzu Etli Bulgur Pilavı

Kuzu etli bulgur pilavı, muhteşem tadı ve kıvamıyla ağızlar da enfes bir tat bırakan herkesin severek yiyeceği bir pilav tarifidir. Bulgur pilavının kuzu eti ile buluşması ile ortaya çıkan bu mükemmel lezzette ki tarif yapımı ile...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

bulgur, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Ocak - 2018