Bulgur Pilavı, Yurdumuzda her sofrayı sıklıkla süsleyen bu pilav ana yemekler denilince akla ilk gelen ve her yörede kendine özgü pişirilme şekli ile birçok çeşidi bulunan bir yemektir. Özellikle diyet yapan kadınların ekmek yerine veya pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tüketmeleri önerilir. Bulgur pilavı tok tutan ve kalori olarak diğer pilav çeşitlerine göre daha az kalori içeren bir yemektir. Lif oranı yüksek olan bulgur pilavı yağ oranına dikkat edilerek tüketildiği sürece kilo aldırmamaktadır. Yüz gram bulgur pilavında yaklaşık 160 kalorilik besin değeri vardır. Bulgur pilavı oldukça besleyici ve lezzetli bir yemektir. Özellikle et yemekleri ile servise sunulan bu lezzet salçalı, sade, sebzeli ve benzeri birçok çeşidi ile Türk mutfağını süslemektedir. Buğdayın kaynatılıp değirmende öğütülmesi sonucu elde edilen ve en doğal besinlerden olan bulgur ile yapılar bu pilav çocuklar içinde oldukça faydalıdır. Bulgur pilavı genellikle Anadolu yemekleri arasında yer almaktadır. Yöreden yöreye faklılık gösteren bulgur pilavının birkaç çeşidi şu şekildedir.
Bulgur Pilavı İçin Gerekli Malzemeler,
- Üç yemek kaşığı tereyağı
- Bir buçuk su bardağı pilavlık bulgur
- Bir yemek kaşığı salça
- Üç su bardağı sıcak su
- Tuz ve isteğe göre tavuk bulyon
Bulgur Pilavı Yapılışı,
Öncelikle derin bir tencere içerisine tereyağ koyulur ve erimeye bırakılır. Eriyen tere yağı üzerine salça eklenerek bir müddet kavrulur. Kavrulan salçaların üzerine bulgurlar da eklendikten sonra bir müddet karıştırılır ve son olarak sıcak su eklenerek tuzu ilave edilir. Kısık ateşte yaklaşık on dakika pişirilen bulgur pilavı istenilen yemek ile servise hazır hale gelir.
Sebzeli Bulgur Pilavı İçin Gerekli Malzemeler
- Bir adet domates.
- İki adet yeşil biber
- Bir su bardağı pilavlık bulgur
- Bir yemek kaşığı domates salçası
- İki yemek kaşığı zeytin yağı
- Bir yemek kaşığı tereyağı
- Bir adet tavuk bulyon
- Yarım su bardağı haşlanmış mısır
- Üç su bardağı su
- Tuz
Sebzeli Bulgur Pilavı Yapılışı
İlk olarak derin bir tencere içerisine zeytin yağı ve tereyağ koyulur ve tere yağın erimesi beklenir. Ardından kabukları soyulmuş ve küçük küçük doğranmış olan domatesler tencereye eklenir. Üzerine ince ince doğranmış biberler ilave edilir ve kısa bir süre kavrulur. Daha sonra mısırlar ve salça da tencereye koyulur ve bir müddet daha kavurma işlemi devam eder. Son olarak bulgur ve tavuk bulyon da sebzelere eklenerek üzerine üç su bardağı sıcak su ilave edilir. Kısık ateşte pişmeye bırakılan pilav bulgurların pişmesi ile servise hazır hale gelir. Bir müddet dinlenmeye bırakılan pilav sıcak bir şekilde servis edilir.
Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı İçin Gerekli Malzemeler
- Bir su bardağı yeşil mercimek
- İki su bardağı pilavlık bulgur
- İki yemek kaşığı tereyağı
- İki yemek kaşığı zeytin yağı
- Dört su bardağı sıcak su
- Bir yemek kaşığı salça
- Tavuk bulyon
- Tuz
Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı Yapılışı
Öncelikle pilav tenceresinin içerisine tereyağ ve zeytin yağı koyulur ve erimeye bırakılır. Eriyen tere yağın üzerine bir yemek kaşığı salça eklenir ve kavrulmaya bırakılır. Önceden ayıklanmış ve haşlanmış olan yeşil mercimekler de tencereye eklenir ve biraz karıştırdıktan sonra yıkanmış olan bulgurlar da tencereye eklenir. Kısa bir süre kavrulan bulgurların üzerine tavuk bulyon, tuz ve sıcak su eklenerek kısık ateşte pişirilmeye bırakılır.
Patlıcanlı Bulgur Pilavı İçin Gerekli Malzemeler
- Bir adet orta boy patlıcan
- Bir adet domates
- İki adet yeşil biber
- Bir yemek kaşığı domates salçası
- Bir su bardağı bulgur
- İki yemek kaşığı tereyağı
- Bir su bardağı sıvı yağ ( patlıcanları kızartmak için)
- Bir orta boy kuru soğan
- İki su bardağı sıcak su
- Et veya tavuk bulyon
- Tuz
- Nane
Patlıcanlı Bulgur Pilavı Yapılışı
Öncelikle yıkayıp alacalı bir şekilde soyulan patlıcanlar tavada kızartılır ve yağdan alınarak soğumaya bırakılır. Pilav tenceresi içerisine tereyağ eklenir ve erimeye bırakılır. Eriyen tere yağın üzerine ince ince doğranmış soğanlar, domatesler ve biberler eklenerek bir müddet kavrulur. Kavrulan sebzelerin üzerine salçada eklenerek biraz kavrulduktan sonra üzerine yıkanmış olan pilavlık bulgur eklenir. Tuzu da atılan pilavın üzerine sıcak su eklenerek tencerenin ağzı kapatılır ve pilav pişmeye bırakılır. Suyunu çekmeye yakın pilavın üzerine kızartılan patlıcanlar koyulur ve karıştırmadan bu şekilde pişmeye bırakılır. Pilavın suyunu çekmesi ile birlikte ocak kapatılır ve bu şekilde yaklaşık on dakika dinlendirildikten sonra servise hazır hale gelir.
Nohutlu Bulgur Pilavı İçin Gerekli Malzemeler
- Bir su bardağı haşlanmış nohut
- Bir su bardağı pilavlık bulgur
- Bir yemek kaşığı zeytin yağı
- İki yemek kaşığı tereyağı
- Bir adet et bulyon
- Bir buçuk su bardağı sıcak su
- Tuz
Nohutlu Bulgur Pilavı Yapılışı
Öncelikle pilav tenceresinin içerisine tereyağı ve zeytin yağı eklenir ve erimeye bırakılır. Eriyen yağın üzerine nohutlar ve bulgur eklenerek karıştırılır ve tuzu da ilave edildikten sonra üzerine sıcak suyu eklenir. Kısık ateşte pişmeye bırakılan pilav bulgurların pişmesi ile servise hazır hale gelir. Tercihe göre salça da eklenerek aynı tarif uygulanabilir.