bulgur.gen.tr
bulgur

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar  









Bulgur Pilavı

Bulgur Pilavı, Yurdumuzda her sofrayı sıklıkla süsleyen bu pilav ana yemekler denilince akla ilk gelen ve her yörede kendine özgü pişirilme şekli ile birçok çeşidi bulunan bir yemektir. Özellikle diyet yapan kadınların ekmek yerine veya pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tüketmeleri önerilir. Bulgur pilavı tok tutan ve kalori olarak diğer pilav çeşitlerine göre daha az kalori içeren bir yemektir. Lif oranı yüksek olan bulgur pilavı yağ oranına dikkat edilerek tüketildiği sürece kilo aldırmamaktadır. Yüz gram bulgur pilavında yaklaşık 160 kalorilik besin değeri vardır. Bulgur pilavı oldukça besleyici ve lezzetli bir yemektir. Özellikle et yemekleri ile servise sunulan bu lezzet salçalı, sade, sebzeli ve benzeri birçok çeşidi ile Türk mutfağını süslemektedir. Buğdayın kaynatılıp değirmende öğütülmesi sonucu elde edilen ve en doğal besinlerden olan bulgur ile yapılar bu pilav çocuklar içinde oldukça faydalıdır. Bulgur pilavı genellikle Anadolu yemekleri arasında yer almaktadır. Yöreden yöreye faklılık gösteren bulgur pilavının birkaç çeşidi şu şekildedir.

Bulgur Pilavı İçin Gerekli Malzemeler,
  • Üç yemek kaşığı tereyağı
  • Bir buçuk su bardağı pilavlık bulgur
  • Bir yemek kaşığı salça
  • Üç su bardağı sıcak su
  • Tuz ve isteğe göre tavuk bulyon
Bulgur Pilavı Yapılışı,

Öncelikle derin bir tencere içerisine tereyağ koyulur ve erimeye bırakılır. Eriyen tere yağı üzerine salça eklenerek bir müddet kavrulur. Kavrulan salçaların üzerine bulgurlar da eklendikten sonra bir müddet karıştırılır ve son olarak sıcak su eklenerek tuzu ilave edilir. Kısık ateşte yaklaşık on dakika pişirilen bulgur pilavı istenilen yemek ile servise hazır hale gelir.

Sebzeli Bulgur Pilavı İçin Gerekli Malzemeler
  • Bir adet domates.
  • İki adet yeşil biber
  • Bir su bardağı pilavlık bulgur
  • Bir yemek kaşığı domates salçası
  • İki yemek kaşığı zeytin yağı
  • Bir yemek kaşığı tereyağı
  • Bir adet tavuk bulyon
  • Yarım su bardağı haşlanmış mısır
  • Üç su bardağı su
  • Tuz
Sebzeli Bulgur Pilavı Yapılışı

İlk olarak derin bir tencere içerisine zeytin yağı ve tereyağ koyulur ve tere yağın erimesi beklenir. Ardından kabukları soyulmuş ve küçük küçük doğranmış olan domatesler tencereye eklenir. Üzerine ince ince doğranmış biberler ilave edilir ve kısa bir süre kavrulur. Daha sonra mısırlar ve salça da tencereye koyulur ve bir müddet daha kavurma işlemi devam eder. Son olarak bulgur ve tavuk bulyon da sebzelere eklenerek üzerine üç su bardağı sıcak su ilave edilir. Kısık ateşte pişmeye bırakılan pilav bulgurların pişmesi ile servise hazır hale gelir. Bir müddet dinlenmeye bırakılan pilav sıcak bir şekilde servis edilir.

Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı İçin Gerekli Malzemeler
  • Bir su bardağı yeşil mercimek
  • İki su bardağı pilavlık bulgur
  • İki yemek kaşığı tereyağı
  • İki yemek kaşığı zeytin yağı
  • Dört su bardağı sıcak su
  • Bir yemek kaşığı salça
  • Tavuk bulyon
  • Tuz
Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı Yapılışı

Öncelikle pilav tenceresinin içerisine tereyağ ve zeytin yağı koyulur ve erimeye bırakılır.
Bulgur Pilavı

. Eriyen tere yağın üzerine bir yemek kaşığı salça eklenir ve kavrulmaya bırakılır. Önceden ayıklanmış ve haşlanmış olan yeşil mercimekler de tencereye eklenir ve biraz karıştırdıktan sonra yıkanmış olan bulgurlar da tencereye eklenir. Kısa bir süre kavrulan bulgurların üzerine tavuk bulyon, tuz ve sıcak su eklenerek kısık ateşte pişirilmeye bırakılır.

Patlıcanlı Bulgur Pilavı İçin Gerekli Malzemeler
  • Bir adet orta boy patlıcan
  • Bir adet domates
  • İki adet yeşil biber
  • Bir yemek kaşığı domates salçası
  • Bir su bardağı bulgur
  • İki yemek kaşığı tereyağı
  • Bir su bardağı sıvı yağ ( patlıcanları kızartmak için)
  • Bir orta boy kuru soğan
  • İki su bardağı sıcak su
  • Et veya tavuk bulyon
  • Tuz
  • Nane

Patlıcanlı Bulgur Pilavı Yapılışı

Öncelikle yıkayıp alacalı bir şekilde soyulan patlıcanlar tavada kızartılır ve yağdan alınarak soğumaya bırakılır. Pilav tenceresi içerisine tereyağ eklenir ve erimeye bırakılır. Eriyen tere yağın üzerine ince ince doğranmış soğanlar, domatesler ve biberler eklenerek bir müddet kavrulur. Kavrulan sebzelerin üzerine salçada eklenerek biraz kavrulduktan sonra üzerine yıkanmış olan pilavlık bulgur eklenir. Tuzu da atılan pilavın üzerine sıcak su eklenerek tencerenin ağzı kapatılır ve pilav pişmeye bırakılır. Suyunu çekmeye yakın pilavın üzerine kızartılan patlıcanlar koyulur ve karıştırmadan bu şekilde pişmeye bırakılır. Pilavın suyunu çekmesi ile birlikte ocak kapatılır ve bu şekilde yaklaşık on dakika dinlendirildikten sonra servise hazır hale gelir.

Nohutlu Bulgur Pilavı İçin Gerekli Malzemeler

  • Bir su bardağı haşlanmış nohut
  • Bir su bardağı pilavlık bulgur
  • Bir yemek kaşığı zeytin yağı
  • İki yemek kaşığı tereyağı
  • Bir adet et bulyon
  • Bir buçuk su bardağı sıcak su
  • Tuz

Nohutlu Bulgur Pilavı Yapılışı

Öncelikle pilav tenceresinin içerisine tereyağı ve zeytin yağı eklenir ve erimeye bırakılır. Eriyen yağın üzerine nohutlar ve bulgur eklenerek karıştırılır ve tuzu da ilave edildikten sonra üzerine sıcak suyu eklenir. Kısık ateşte pişmeye bırakılan pilav bulgurların pişmesi ile servise hazır hale gelir. Tercihe göre salça da eklenerek aynı tarif uygulanabilir.

Yayınlanma Tarihi : 18.2.2016 14:57:15

Bulgur Pilavı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Bulgur Pilavı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Tarhanalı Bulgur Köftesi

Tarhanalı bulgur köftesi, besleyici ve lezzetli bir yemektir. Vejetaryan kişilerin de yiyebileceği bu yemek uygulaması kolay oluşu ve içinde bulunan tarhana, yoğurt, yumurta gibi malzemeler ile çocuklarınıza rahatlıkla yedirebilec...

Pirinçli Bulgur Pilavı

Pirinçli Bulgur Pilavı; Arkadaşlar bulgur pilavı Türk mutfağının neredeyse başı gibidir. Bütün salçalı yemeklerin yanına, sebze yemeklerinin yanına hatta hiçbir şey olmasa bile bulgur pilavını yanına bir salatayla bile akşam yemeğ...

Narlı Bulgur Salatası

Narlı Bulgur Salatası, içerdiği besin maddelerinin değeriyle sağlığa faydalı olan meyve türü nar ile bulgurdan yapılan bir çeşit salatadır. Tek başına doyurucu özelliğe sahip bir salata türüdür. Nar rengiyle bulgur içerisinde hoş...

Salçalı Bulgur Köftesi

Salçalı Bulgur Köftesi, buğday tohumunun öğütülmesiyle elde edilen bulgur ile salça eşliğinde yapılan bir köfte türüdür. Oldukça doyurucu etkiye sahip salçalı bulgur köftesi içerisindeki besin değerleriyle de ön plandadır. Türkiye...

Şalgamlı Bulgur Pilavı

Şalgamlı bulgur pilavı, eşsiz lezzetlerden biri olan şalgam bitkisiyle tahıl ürünlerinin öğütülmesiyle oluşturulan bulgurun iç içe buluşmasıyla muhteşem renge sahip pilav çeşitlerinden biridir. Köklü bir bitki olan şalgam Akdeniz...

Fasulyeli Bulgur Pilavı

Fasulyeli Bulgur Pilavı, bulgur Türk mutfağının vazgeçilmeyen ve sağlık için oldukça faydalı olan bir besindir. Özellikle bulgur içermiş olduğu vitamin, mineraller açısından en zengin olan besin kaynağıdır. Hemen her evde mutlaka...

Salçalı Bulgur Pilavı

Salçalı Bulgur Pilavı, Bulgur pilavının her çeşidi olduğu gibi salçalısı da çok meşhurdur ve çok tercih edilen pilav türleri arasındadır. Genelikle Doğu Anadolu bölgesinde tercih edilir. Orta bulgur ile yapılır ve isteğe göre bibe...

Şehriyeli Bulgur

Şehriyeli Bulgur, pilavı kolayca yapılan lezzetli bir yemektir özellikle etli yemeklerin yanında veya köfte ile daha da güzelleşecektir. Bulgur besleyici ve doyurucu olduğu gibi içerisine konulan kızarmış şehriyeler de damak zevki...

Bulgur Köftesi Yemeği

Bulgur Köftesi Yemeği, Lezzeti bir harika. Yapımı da çok zor olmayan güzel bir yemek. Çoğu insanın da severek yediği bulgur köftesi yemeği çok lezzetli. Günlerde, kalabalık misafirler geldiğinde yapabileceğiniz çok güzel bir yemek...

Bulgur Pilavı Domatesli

Bulgur pilavı domatesli, Bulgurun doyurucu ve lezzetli olmasının yanında çok farklı tariflerle pilavı yapılmaktadır. Küçükken bulgur pilavı yemek istemezdik. Şimdilerde bulgur ile yapılan her şey çok faydalı ve güzel olduğunu düşü...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

bulgur, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Nisan - 2018