Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Bulgur Pilavı

Bulgur Pilavı

Bulgur Pilavı, Yurdumuzda her sofrayı sıklıkla süsleyen bu pilav ana yemekler denilince akla ilk gelen ve her yörede kendine özgü pişirilme şekli ile birçok çeşidi bulunan bir yemektir. Özellikle diyet yapan kadınların ekmek yerine veya pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tüketmeleri önerilir. Bulgur pilavı tok tutan ve kalori olarak diğer pilav çeşitlerine göre daha az kalori içeren bir yemektir. Lif oranı yüksek olan bulgur pilavı yağ oranına dikkat edilerek tüketildiği sürece kilo aldırmamaktadır. Yüz gram bulgur pilavında yaklaşık 160 kalorilik besin değeri vardır. Bulgur pilavı oldukça besleyici ve lezzetli bir yemektir. Özellikle et yemekleri ile servise sunulan bu lezzet salçalı, sade, sebzeli ve benzeri birçok çeşidi ile Türk mutfağını süslemektedir. Buğdayın kaynatılıp değirmende öğütülmesi sonucu elde edilen ve en doğal besinlerden olan bulgur ile yapılar bu pilav çocuklar içinde oldukça faydalıdır. Bulgur pilavı genellikle Anadolu yemekleri arasında yer almaktadır. Yöreden yöreye farklılık gösteren bulgur pilavının birkaç çeşidi şu şekildedir.

Bulgur Pilavı İçin Gerekli Malzemeleri

  • Üç yemek kaşığı tereyağı
  • Bir buçuk su bardağı pilavlık bulgur
  • Bir yemek kaşığı salça
  • Üç su bardağı sıcak su
  • Tuz ve isteğe göre tavuk bulyon

Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?


Öncelikle derin bir tencere içerisine tereyağı koyulur ve erimeye bırakılır. Eriyen tereyağı üzerine salça eklenerek bir müddet kavrulur. Kavrulan salçaların üzerine bulgurlar da eklendikten sonra bir müddet karıştırılır ve son olarak sıcak su eklenerek tuzu ilave edilir. Kısık ateşte yaklaşık on dakika pişirilen bulgur pilavı istenilen yemek ile servise hazır hale gelir.

Sebzeli Bulgur Pilavı İçin Gerekli Malzemeleri

  • Bir adet domates.
  • İki adet yeşil biber
  • Bir su bardağı pilavlık bulgur
  • Bir yemek kaşığı domates salçası
  • İki yemek kaşığı zeytinyağı
  • Bir yemek kaşığı tereyağı
  • Bir adet tavuk bulyon
  • Yarım su bardağı haşlanmış mısır
  • Üç su bardağı su
  • Tuz
Sebzeli Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

İlk olarak derin bir tencere içerisine zeytinyağı ve tereyağı koyulur ve tereyağın erimesi beklenir. Ardından kabukları soyulmuş ve küçük küçük doğranmış olan domatesler tencereye eklenir. Üzerine ince ince doğranmış biberler ilave edilir ve kısa bir süre kavrulur. Daha sonra mısırlar ve salça da tencereye koyulur ve bir müddet daha kavurma işlemi devam eder. Son olarak bulgur ve tavuk bulyon da sebzelere eklenerek üzerine üç su bardağı sıcak su ilave edilir. Kısık ateşte pişmeye bırakılan pilav bulgurların pişmesi ile servise hazır hale gelir. Bir müddet dinlenmeye bırakılan pilav sıcak bir şekilde servis edilir.

Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı İçin Gerekli Malzemeleri
  • Bir su bardağı yeşil mercimek
  • İki su bardağı pilavlık bulgur
  • İki yemek kaşığı tereyağı
  • İki yemek kaşığı zeytinyağı
  • Dört su bardağı sıcak su
  • Bir yemek kaşığı salça
  • Tavuk bulyon
  • Tuz
Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

Öncelikle pilav tenceresinin içerisine tereyağı ve zeytinyağı koyulur ve erimeye bırakılır. Eriyen tereyağın üzerine bir yemek kaşığı salça eklenir ve kavrulmaya bırakılır. Önceden ayıklanmış ve haşlanmış olan yeşil mercimekler de tencereye eklenir ve biraz karıştırdıktan sonra yıkanmış olan bulgurlar da tencereye eklenir. Kısa bir süre kavrulan bulgurların üzerine tavuk bulyon, tuz ve sıcak su eklenerek kısık ateşte pişirilmeye bırakılır.

Patlıcanlı Bulgur Pilavı İçin Gerekli Malzemeleri
  • Bir adet orta boy patlıcan
  • Bir adet domates
  • İki adet yeşil biber
  • Bir yemek kaşığı domates salçası
  • Bir su bardağı bulgur
  • İki yemek kaşığı tereyağı
  • Bir su bardağı sıvı yağ (Patlıcanları kızartmak için)
  • Bir orta boy kuru soğan
  • İki su bardağı sıcak su
  • Et veya tavuk bulyon
  • Tuz
  • Nane
Patlıcanlı Bulgur Pilavı Yapılışı:

Öncelikle yıkayıp alacalı bir şekilde soyulan patlıcanlar tavada kızartılır ve yağdan alınarak soğumaya bırakılır. Pilav tenceresi içerisine tereyağı eklenir ve erimeye bırakılır. Eriyen tereyağın üzerine ince ince doğranmış soğanlar, domatesler ve biberler eklenerek bir müddet kavrulur. Kavrulan sebzelerin üzerine salçada eklenerek biraz kavrulduktan sonra üzerine yıkanmış olan pilavlık bulgur eklenir. Tuzu da atılan pilavın üzerine sıcak su eklenerek tencerenin ağzı kapatılır ve pilav pişmeye bırakılır. Suyunu çekmeye yakın pilavın üzerine kızartılan patlıcanlar koyulur ve karıştırmadan bu şekilde pişmeye bırakılır. Pilavın suyunu çekmesi ile ocak kapatılır ve bu şekilde yaklaşık on dakika dinlendirildikten sonra servise hazır hale gelir.

Nohutlu Bulgur Pilavı İçin Gerekli Malzemeleri
  • Bir su bardağı haşlanmış nohut
  • Bir su bardağı pilavlık bulgur
  • Bir yemek kaşığı zeytinyağı
  • İki yemek kaşığı tereyağı
  • Bir adet et bulyon
  • Bir buçuk su bardağı sıcak su
  • Tuz
Nohutlu Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

Öncelikle pilav tenceresinin içerisine tereyağı ve zeytinyağı eklenir ve erimeye bırakılır. Eriyen yağın üzerine nohutlar ve bulgur eklenerek karıştırılır ve tuzu da ilave edildikten sonra üzerine sıcak suyu eklenir. Kısık ateşte pişmeye bırakılan pilav bulgurların pişmesi ile servise hazır hale gelir. Tercihe göre salça da eklenerek aynı tarif uygulanabilir.
Son Güncelleme : 19.01.2024 07:32:02
Bulgur Pilavı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Bulgur Pilavı Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Bulgur Pilavı"
Bulgur pilavını salçalı bir şekilde yaptım ve bu şekilde tadını çok beğenemedim içerisine tavuk suyu eklemem durumda lezzet artar mı yoksa salçalı pilav tavuk suyu eklenmez mi
Alya Su . 04.11.2018 14:38:48
CEVAP YAZ
Körili Bulgur Pilavı
Körili Bulgur Pilavı
Körili Bulgur Pilavı, Bulguru ne kadar çok sevdiğimiz ve ne kadar çok kullandığımız tartışılmaz bir konu. Özellikle de bulgur pilavını oldukça çok seviyoruz. Bugün ki tarifimiz ise körili bulgur pilavı. İki muhteşem lezzet bir arada ve güzel bir tari...
Bebeklere Bulgur Pilavı
Bebeklere Bulgur Pilavı
Bebeklere bulgur pilavı, Bulgur, buğdayın kaynatılıp, kurutulup, kabuğu soyularak değişik tipte değirmenler de öğütülmesi ile ortaya çıkan en önemli tahıl türlerinden biridir. Buğdayın kaynatılması sırasın da suya geçen mineral maddeler ve B vitaminl...
Köftelik Bulgur
Köftelik Bulgur
Köftelik bulgur, Türk mutfağında bulgurun çok fazla önemi vardır. Her evde mutfak erzaklarının olmazsa olmazıdır. Marketlerden alıp çeşitli malzemelerle lezzet verdiğimiz bulgur bin bir zahmetle üretilen bir besindir. Son baharda ekilen buğdayın ilk ...
Bulgur Pilavı Çeşitleri
Bulgur Pilavı Çeşitleri
Bulgur Pilavı Çeşitleri, Ülkemizin Anadolu bölgesinde bulunan bulgur buğdaydan yapılı olup çeşit çeşit yemekleri yapılmaktadır. Bulgur önemli bir karbonhidrat kaynağı olup tahıl grubunda yer almaktadır. Bulgurun içinde B12 vitamini hariç tüm B vitami...
Salçasız Bulgur Pilavı
Salçasız Bulgur Pilavı
Salçasız bulgur pilavı: Bulgur pilavının birçok çeşidi vardır. Salçalı, salçasız, sebzeli, etli, tavuklu, gibi birçok çeşidi bulunmaktadır. Damak tadına göre istenilen bulgur pilavı yapılır. Bulgur pilavı orta bulgurdan yapılır. Ana yemeklerin yanınd...
İnce Bulgur Salatası
İnce Bulgur Salatası
İnce Bulgur Salatası, oldukça önemli ve sağlıklı bir gıda maddesi olmasından dolayı sıklıkla tüketilmekte olan bulgur sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Bu nedenle bulgur yalnızca pilav şeklinde tüketilmediği gibi ayrıca farklı salata türleri ha...
İri Bulgur Pilavı
İri Bulgur Pilavı
İri Bulgur Pilavı, Hepimizin bildiği gibi bulgur, bir tahıl çeşididir. Tarlada yetişen buğdayı harmanda elde ederiz. Bulgur yapımında ilk olarak buğdayı, büyük kazanda 5 ya da 6 saat kaynatıp hedik haline getiriyoruz. Daha sonra hediği 1 ya da 2 gün ...
Şalgamlı Bulgur
Şalgamlı Bulgur
Şalgamlı bulgur gerek pilav gerekse salata olarak hazırlanabilecek bir tarif. Şalgam ve şalgam suyu sayesinde bulgurun sahip olduğu tat ve renk, sofralara lezzetin yanı sıra keyifli bir görüntü kazandırıyor. Akşam sofraları için etli bulgur pilavında...
Sulu Bulgur Köftesi
Sulu Bulgur Köftesi
Sulu Bulgur Köftesi, Bulgur ve köftenin birleştiği güzel bir yemektir. Sağlığımız için tabi ki bulgur da köfte de çok önemlidir. Lezzetli ve sulu bir yemektir. İsminden de bunu anlayabiliriz. Özellikle annelerimizin yaptığı biraz zahmet gerektiren bi...
Bulgur Köftesi Kızartması
Bulgur Köftesi Kızartması
Bulgur Köftesi Kızartması, Özellikle iç Anadolu bölgesinde yetiştirilen bulgurun çok çeşitli yemek türleri yapılmaktadır. Şimdi sizlere bulgur köftesi kızartma tarifini anlatmak istiyorum. Kullanacağımız malzemeler oldukça ekonomik olup yapımı da bir...
Kuşbaşılı Bulgur Pilavı
Kuşbaşılı Bulgur Pilavı
Kuşbaşılı Bulgur Pilavı Tarifi, Bulgur sevenler için denenmesi gereken lezzetli bir tarif olduğunu söyleyebilirim. Bulgurun besleyici özelliği fazla olduğu içinde insanların sağlık açısından tüketilmesi gereken bir besindir. Bulguru sade olarak pilav...
Havuçlu Patatesli Bulgur Pilavı
Havuçlu Patatesli Bulgur Pilavı
Havuçlu Patatesli Bulgur Pilavı, Pilav bulgur, pirinç gibi taneli bitkilerin ya da şehriye, kuskus gibi makarna türlerinin suda kaynatılarak pişirilmesiyle yapılan bir yemek türüdür. Ülkemizde olduğu gibi dünyanın farklı coğrafyalarında farklı isimle...

 

Esmer Bulgur
Pilavlık Bulgur
Kavurmalı Bulgur Pilavı
Bulgur Pilavı Protein
İnce Bulgur Köftesi
Yumurtalı Bulgur Köftesi
Bulgur Gaz Yaparmı
Kestaneli Bulgur Pilavı
Mercimekli Bulgur
Kolay Bulgur Pilavı Tarifi
Kısırlık Bulgur
Ispanaklı Bulgur Pilavı
İnce Bulgur Tarifleri
Biberli Domatesli Bulgur Pilavı
Bulgur Pilavı
Kepekli Bulgur Pilavı
Hamilelikte Bulgur Pilavı
Firik Bulguru
Körili Bulgur Pilavı
Bebeklere Bulgur Pilavı
Köftelik Bulgur
Bulgur Pilavı Çeşitleri
Salçasız Bulgur Pilavı
İnce Bulgur Salatası
İri Bulgur Pilavı
Şalgamlı Bulgur
Sulu Bulgur Köftesi
Bulgur Köftesi Kızartması
Kuşbaşılı Bulgur Pilavı
Havuçlu Patatesli Bulgur Pilavı
Popüler İçerik
Kısırlık Bulgur
Kısırlık Bulgur
Kısırlık bulgur ,Bulgurun ham maddesi bulgurdur. Normal bulgurun incesine kısırlık bulgur denir. Pirinçten çok daha besleyici ve faydalı bir besindir....
Ispanaklı Bulgur Pilavı
Ispanaklı Bulgur Pilavı
Ispanaklı Bulgur Pilavı, oldukça sağlıklı ve besleyici tüm özellikleri bünyesinde barındıran ıspanaklı bulgur pilavı tarifimiz bu önemli özelliklerini...
İnce Bulgur Tarifleri
İnce Bulgur Tarifleri
İnce bulgur tarifleri, ince bulgur daha çok garnitür hazırlamak için kullanılsa da ana yemek yapımlarında da sıkça tercihe dilmektedir. Özellikle sulu...
Biberli Domatesli Bulgur Pilavı
Biberli Domatesli Bulgur Pilavı
Biberli Domatesli Bulgur Pilavı, bulgurun insan sağlığına ne kadar faydalı bir tahıl ürünü olduğunu bilmeyen yoktur. Bulgur ve sebze ile yapılan bir p...
Kepekli Bulgur Pilavı
Kepekli Bulgur Pilavı
Kepekli Bulgur Pilavı: Hem sağlık açısından hem de daha az kalori almak için kepekli ürünler birebirdir. Bu sebeple de yemek yaparken ya da atıştır...
Hamilelikte Bulgur Pilavı
Hamilelikte Bulgur Pilavı
Hamilelikte bulgur pilavı, bulgur kaynatılarak kurutulan tek bakliyattır. Hamilelik döneminde bulgur temel enerji kaynağımız olan karbonhidrattan zeng...
Firik Bulguru
Firik Bulguru
Firik Bulguru; Piyasada bulunan bulgurlara nazaran yapımı itibariyle en değişik olanı, belkide bulgurun atası denilecek olan bulgur firik bulguru dur....
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Şalgamlı Bulgur
Sulu Bulgur Köftesi
Bulgur Köftesi Kızartması
Kuşbaşılı Bulgur Pilavı
Havuçlu Patatesli Bulgur Pilavı
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024