Bulgur Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Bulgur Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Köftesi, özellikle Türk mutfağında vazgeçilmeyen bir lezzettir bulgur ile yapılan bütün yemekler. Bulgur herkes için hem doyurucu hem de oldukça sağlıklı olan bir besin maddesidir. Geçmişten bu günümüze bulgur ile pek çok farklı tarzda yemekler yapılmaktadır. Genellikle bulgur en sıklıkla pilavı ya da köftesi yapılmaktadır. Ancak Türk mutfağında kullanılan malzemeler geniş bir çapa sahip olmasından dolayı bulguru köfteden, pilava, dolmaların içerisine, çorbaya ve daha pak çok pişirdiğiniz yemeğin içerisine ekleyerek bulgurun eşsiz tadını katabilirsiniz. Bu arada ince bulgur en çok köftelerin içerisine katıldığı gibi aynı zamanda herkesin severek yediği vazgeçilmez bir lezzet olan çiğ köftenin de baş kahramanıdır. Çünkü bulgur olmaz ise bu kadar lezzetli bir çiğ köfte hazırlanamaz. Doğuda genellikle ince ya da kalın bulgur ile çeşitli köfteler, dolmalar ve yemekler hazırlanmaktadır.

Bulgur köftesi, bulgur ile hazırlanan pek çok yemeğin içerisine baharat çeşitleri, salça, tuz ve birçok farklı malzemeler ile değişik yemekler hazırlanabilir. Çoğunlukla bütün yörelerde mutlaka bulgur ile aşlar yapılmaktadır. Ancak her yörede pişirilen bulgur yemeklerine farklı malzemeler eklenmesinden dolayı çok farklı lezzetler ortaya çıkmaktadır. Her çeşit bulgur köfteleri içine değişik malzemeler kullanılarak hazırlanmaktadır. Bazıları bulgur köftesini haşladıktan sonra üzerine soslar hazırlayarak lezzet katarken bazıları da kızarttıktan sonra üzerine sos ekleyerek bulgur köftesi hazırlamaktadır. Hangi çeşit köfteyi hazırlarsanız hazırlayın ikisi de birbirinden farklı tatlar vermektedir. Bulgur köftesini akşam yemeklerinde ya da ara bir besleyici öğün olarak da hazırlayıp tüketebilirsiniz. Eve gelen misafirlerinize oldukça pratik ve kolay hazırlanan bulgur köftesini ikram edebilisiniz. Bu besleyici aşı mutlaka büyük küçük herksin yaşamında yemesi gereken en sağlıklı besin ögesinden birisidir. Özellikle çocukların gelişiminde faydalı olan bulgurun mutlaka her çeşidinin tüketilmesi gerekmektedir.

Bulgur Köftesi İçin Gerekli Olan Malzemeleri
  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 adet yumurtanın akı
  • 1 su bardağı kaynamış su
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı salça
  • Karabiber
  • Tuz
  • Kırmızı pul biber
Bulgur köftesinin Sosu İçin Gerekli Olan Malzemeleri
  • 4 adet büyük boy domates
  • 3 diş sarımsak
  • Biberiye
  • Tuz
  • Sıvı yağ
  • Yeterli miktarda maydanoz
  • İsteğe bağlı baharat ekleyebilirsiniz.
Bulgur Köftesi nasıl yapılır?

İlk önce ince bulguru geniş bir tepsinin içerisine koyalım ve üzerine kaynamış olan sıcak suyu dökelim ve ince bulguru şişmesi için streç film ile tepsinin ağzını kapatalım ve şişmesi için bekleyelim. Daha sonra şişip yumuşamış olan bulgurun içerisine yumurta akını, salçayı, unu ve sıvı yağını, tuzunu, karabiberini ve kırmızı pul biberini ekleyerek bütün malzemeler birbirine iyice karışana kadar yoğuralım. Bu arada yoğurma işleminde elinizi suya batırırsanız köftenin toplanarak kıvam almasını daha çabuk sağlarsınız. Yoğurma işlemi bitip kıvamına gelen köftelerden küçük parçalar alarak yuvarlayalım ve daha sonra serçe parmağınız ile ortasına bastırıp çukur oluşturun. Köfteleri yuvarlayıp şeklini verirken de mutlaka elinizi suya batırın, bu sayede köfteler elinize yapışmamış ve şekli daha düzgün olur. Bütün köfteleri bu şekilde hazırlayarak bir kenara kaldıralım. Tencerenin içerisine hazırladığımız köfteleri haşlamak için su koyalım ve kaynamasını bekleyelim. Kaynayan suyun içerisine tuz atalım ve köfteleri de içine ekleyelim. Tencerenin yüzeyine köfteler çıkmaya başlayınca pişmiş demektir.

Tencerenin içine girebilen orta boy bir kevgir ile pişen köfteleri ezmemeye özen göstererek içinden çıkaralım ve servis tabağına alalım. Diğer tarafta köftenin sosunu hazırlamak için domatesleri rendeleyin. Tavanın içerisine sıvı yağı ekleyelim ve rendelediğiniz domatesleri kavuralım. Daha sonra domatesin içine sarımsakları ince dilim şeklinde doğrayalım ve ekleyelim. İsteğe göre tuzunu ekledikten sonra sosun içine baharat ekleyebilirsiniz. Domatesler suyunu çekinceye kadar kısık ateşin üzerinde sosu pişirelim. Sos hazır olduktan sonra ocağın altını kapatalım ve maydanozları ince şekilde doğradıktan sonra sosun içine ilave edip karıştıralım. Köftelerin üzerine sosu gezdirerek dökelim ve ezmeden hafif şekilde çevirerek karıştıralım. Bulgur köftesi servise hazır.

Afiyet olsun.

Bulgur Köftesi Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İnce Bulgur Salatası Tarifi ve Malzemeleri

İnce Bulgur Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Kuşbaşılı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kuşbaşılı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Protein Değeri Kaçtır?

Bulgur Protein Değeri Kaçtır?

Köftelik Bulgur Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Köftelik Bulgur Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Yoğurtlu Bulgur Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Bulgur Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pilavlık Bulgur Tarifi ve Malzemeleri

Pilavlık Bulgur Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İçli Köftelik Bulgur Tarifi ve Malzemeleri

İçli Köftelik Bulgur Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patatesli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6