Salçalı Bulgur Köftesi Salçalı Bulgur Köftesi, buğday tohumunun öğütülmesiyle elde edilen bulgur ile salça eşliğinde yapılan bir köfte türüdür. Oldukça doyurucu bir etkiye sahip olan bu köfte, içeriğindeki besin değerleriyle de ön plandadır. Türkiye'de özellikle doğu bölgelerinde sıklıkla tüketilen bu lezzet, yüksek lif içeriği sayesinde tokluk hissi uyandırarak ekmek kullanımı gerektirmeden yenebilir. Et yemeklerinin yanına çok yakışan bu lezzet, taze ve sıcak olarak tüketildiğinde mideyi rahatlatır ve mutluluk hormonlarının artışına katkıda bulunur. Ayrıca, kilo almak isteyenler için ideal bir seçenektir. Ancak, bulgurun mide suyu içerisinde yoğunlaşma özelliği olduğu için, akşam geç saatlerde tüketildiğinde rahatsızlık verebilir. Göz alıcı rengi ve enfes kokusuyla iştahları kabartır. Her yaştan grubun beğeneceği yemekler arasında olan salçalı bulgur köftesi, her yörede kendine özgü farklı isimlerle adlandırılmaktadır. Bunlar arasında sıkma, yuvalama ve fellah köftesi gibi isimler bulunmaktadır. Üzerine yoğurtlu sarımsak sosu eklenerek tüketildiğinde ana yemek olarak tek başına yeterli olan salçalı bulgur köftesinin yanında genellikle turşu, ayran ve şalgam suyu gibi içecekler tercih edilmektedir. Salçalı Bulgur Köftesi İçin Gerekli Malzemeler
Salçalı Bulgur Köftesi Nasıl Yapılır? Derin bir kap içerisine bulgur alınarak üzerine kaynar su ve bir miktar tuz ilave edilip, üzeri kapak yardımıyla kapatılarak yumuşaması için beş dakika dinlendirilir. Yumuşayan bulgurun üzerine un ve kıvam elde edilmesi için çok az miktarda su eklenerek yoğurulur. Hamur kıvamına gelene kadar yoğrulması önemlidir. Bu kıvamlı bulgurdan misket büyüklüğünde parçalar alınarak yuvarlanıp köfte haline getirilir. Hazırlanan köfteler, tencere içerisindeki kaynamış suya yavaşça ilave edilerek haşlanır. Haşlama aşamasında köfteler belirli aralıklarla karıştırılmalıdır. Sürekli ara vermeden karıştırılması halinde köfteler dağılabilir. Haşlanan köfteler kevgire alınarak üzerine soğuk su tutulur ve süzülmesi sağlanır. Diğer taraftan, soğan, domates ve biberler ince şekilde kıyılır. Bir tava içerisine tereyağı, soğan ve biber eklenerek sotelenir. Sebzeler, iyice ölmeyecek şekilde pişirilmelidir ki vitamin değerlerinden kayıp olmasın. Daha sonra salça eklenip birlikte kavrulur. Süzülen bulgur köfteleri bu salça karışımına eklenerek üzerine tuz, karabiber ve kırmızı toz biber serpilip karıştırılır ve birkaç dakika içerisinde pişirilir. Dumanı üzerinde, lezzetli tadıyla servise sunulur. Afiyet olsun. |
Kılınç
12 Nisan 2024 CumaEşim bu yemeği yapmış. Tadını çok beğendim. Zaten eşimin de bu gibi yemeklerde becerisi çok yüksektir. Ancak her neden olduğu bilmiyorum ama içerisinde bazıları ciddi anlamda dağılmıştı. Bu nedenle görüntü olarak resimdeki kadar hoş olmamıştı. Dağılmaması için yapılabilecek herhangi bir işlem var mıdır?
Cevap yazAdmin
12 Nisan 2024 CumaMerhaba Kılıç,
Yemeğin tadını beğenmenize sevindim! Yemekteki dağılma sorununu çözmek için birkaç önerim var:
1. Malzemeleri daha büyük parçalar halinde kesmek.
2. Pişirme süresini kısaltmak.
3. Yemeği karıştırırken daha nazik olmak.
4. Bağlayıcı bir madde, örneğin biraz un veya mısır nişastası eklemek.
Umarım bu yöntemler yardımcı olur.
Afiyet olsun!