Bulgur Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri
26 Haziran 2024

Bulgur Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Yemekleri

Bulgur, buğdaydan yapılan geleneksel bir Anadolu yiyeceği olup, tahıl grubundan sayılmakta ve beslenme piramidinin tabanında yer almaktadır. Bulgur önemli ve ekonomik bir karbonhidrat kaynağıdır. Orta Asya'dan gelen Türk kavimlerinin temel besinleri arasında yer alan buğdayın, yoğurt, et ve bulgurun karışımlarından oluşan yemeklere Anadolu'da yetişen sebzeler de eklenmiştir. Bulgurdan veya bulgur katılarak yapılan yemekler yüzyıllar içinde geliştirilerek bugünkü zengin halini almıştır. Bulgurun yoğurt, et gibi hayvansal besinler, kuru baklagiller, yağlı tohumlar ve sebzelerle birlikte yapılan yemekleri Türkiye'nin bütün bölgelerinde tüketilmektedir. Buğdaydan elde edilen ürünlerden yapılan yemekler halkın temel besinlerinin başında gelmekle birlikte, düğün ve bayram gibi özel günlerde yapılan yiyeceklerde de kullanılmaktadır. Düğün ya da bayramlarda yapılan keşkek, aşure günü yapılan aşure, çocuk ilk dişini çıkardığında yapılan diş hediğinin temel malzemesini buğday oluşturmaktadır. Özellikle İç Anadolu'da düğünlerde buğday ya da bulgurdan yapılan çorba veya yemekler görülmektedir. Bulgurun beslenmede çok kullanılmasının sebeplerinden biri de kolaylıkla bozulmayan dayanıklı bir besin olmasından kaynaklanmaktadır. Bulgurun nem oranının düşük olması, üretimi esnasında uygulanan ön pişirme işlemi ile buğdaydaki nişastanın jelatinize olması ve kurutma işleminden sonra sert bir yapı kazanması, bulgurun hem kolaylıkla pişirilmesini ve sindirilmesini hem de bozulmadan uzun süre dayanmasını sağlamaktadır. Çok eski dönemlerden beri Türk halkı tarafından sevilerek tüketilen bulgur, dayanıklı olmasının yanında besleyici, doyurucu, lezzetli ve ekonomik bir besindir. Halk arasında buğday taneleri öğütülürken oluşan iri parçalar bulgur ya da kırık olarak bilinirken, ince parçalar düğü, düğür, düğürcük gibi isimler almaktadır. Buğday, kırık, normal orta pilavlık, pıtık, pıtpıtı ya da köftelik bulgur olarak da yörelere göre adlandırılmaktadır. İnce bulgur (düğü) farklı yörelerde mercimekli köfte, bat, batırık, kısır, ekşili köfte, içli köfte gibi yemeklerin hazırlanmasında, daha iri taneli bulgur ise çorba, pilav, dolma, sarma gibi yemek yapımında kullanılmaktadır. Buğday tanesinin tavlandıktan sonra dış kısımlarının biraz ayrılması ile elde edilen yarma, dövme de bazı çorbaların ve aşure tatlısının yapımında kullanılır. Bulgur kullanılarak yapılan oldukça fazla yemek çeşidi mevcuttur. Bunlara yazımızın devamında yer vereceğiz. Bu yemeklerin özelliklerine göre farklı iriliklerdeki bulgurlar, farklı hazırlama ve pişirme teknikleri uygulanmakla birlikte genel olarak bulgur, sıcak ve soğuk olarak tüketilen yemeklerde pirinç gibi oranlı kaynar su ya da et suyu ile pişirilerek veya çiğden ovularak, yoğrularak ve yumuşatılarak hazırlanmaktadır.

Çorbalar

Bulgur kullanılarak yapılan çorbalar şunlardır:

  • Ayran Çorbası
  • Bulgurlu Soğuk Çorba
  • Bulgurlu Yaz Çorbası
  • Ezogelin Çorbası
  • Düğürcük Çorbası
  • Kursun Aşı Çorbası
  • Mercimekli Bulgur Çorbası
  • Patates Çorbası
  • Serbizer Çorbası
  • Sıkıcık Çorbası
  • Sütlü Çorba
  • Şalgam Çorbası
  • Tandır Çorbası
  • Taze Fasulye Çorbası
  • Toyga Çorbası

Pilavlar ve Mantılar

Bulgur pilavları ve mantıları arasında şunlar bulunmaktadır:

  • Ana Kız Pilavı
  • Arpa ve Tel Şehriyeli Pilav
  • Alaca Pilav
  • Baklalı Pilav
  • Börülceli Pilav
  • Domatesli Pilav
  • Ebegümeci Pilavı
  • Erikli Pilav
  • Erişteli Pilav
  • Etli Pilav
  • Firik Pilavı
  • Pıtpıt Pilavı
  • Haşhaşlı Pilav
  • Ispanaklı Pilav
  • Kabaklı Pilav
  • Mantarlı Pilav
  • Mercimekli Pilav
  • Meyhane Pilavı
  • Nohutlu Pilav
  • Patlıcanlı Pilav
  • Şalgamlı Bulgur Pilavı
  • Bulgur Pilavı Mantısı

Et ve Sebze Yemekleri

Bulgur kullanılarak yapılan et ve sebze yemekleri şunlardır:

  • Bulgur Aşı
  • Bulgurlu Fasulye
  • Bulgurlu Patates
  • Ispanak
  • Kabak Kavurması
  • Lahana Kapuskası
  • Maydanoz Yemeği
  • Mercimek Yemeği
  • Semizotu Yemeği
  • Simitli Kıyma Kebabı
  • Yeşil Domates Yemeği
  • Zeytinyağlı Semizotu
  • Balık Yemekleri
  • Bulgurlu Sazan
  • Hamsi Pilavı
  • Palamut Bulgur Pilaki

Kebaplar ve Köfteler

Bulgur kullanılarak yapılan kebaplar ve köfteler şunlardır:

  • Analı Kızlı
  • Barbunyalı İçli Köfte
  • Bezdirme Köfte
  • Çiğ Köfte
  • Ciğer Taplaması
  • Hindili Bulgur Köftesi
  • Ekşili (Ispanaklı Fellah Köftesi)
  • Harput (İçli Köfte)
  • Kadınbudu (Kızarma Köfte)
  • Oruk (Örok; Patates Köfte)
  • Patlıcanlı Sulu Köfte
  • Sini (Tahinli Köfte)
  • Tarhanalı (Tarhana Başı Köfte)
  • Topalak Köfte
  • Tiritlik Köfte
  • Yoğurtlu Köfte
  • Yumurtalı Köfte

Dolmalar

Bulgur kullanılarak yapılan dolmalar şunlardır:

  • Yalancı Dolma
  • Yaprak Sarma
  • Lahana Sarma
  • Ayva Dolması
  • Biber Dolması
  • Domates Dolması
  • Efelek Dolması
  • Katıklı Dolma
  • Külah Dolması
  • Lor Dolması
  • Patlıcan Dolması
  • Şalgam Dolması

Salatalar

Bulgur kullanılarak yapılan salatalar şunlardır:

  • Batırık
  • Kısır
  • Pancar Cacığı
  • Patlıcan Cacığı
  • Sebzeli Tarator
  • Sebzeli Bulgur Salatası
  • Bulgurlu Bahar Salatası

Tatlılar

Bulgur kullanılarak yapılan tatlılar şunlardır:

  • Kesme Bulamacı
  • Kırma Tatlısı
  • Düğülü Haşhaş Tatlısı

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Bulgur Nasıl Yapılır?

Bulgur Nasıl Yapılır?

Güncel

Maydanozlu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Maydanozlu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mısırlı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Mısırlı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri