İri Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
08 Temmuz 2024

İri Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

İri Bulgur Pilavı

Bulgur, tarihsel ve besleyici değeri yüksek olan bir tahıl ürünüdür. Buğdayın kaynatılarak, kurutularak ve öğütülerek elde edildiği bir süreç sonucu ortaya çıkar. Bulgur, özellikle hamilelik ve emzirme dönemlerinde tüketilmesi önerilen, vücuda zararı olmayan bir besin kaynağıdır. Evlerimizin vazgeçilmez bir parçası olan bulgur, sofralarımızdan eksik olmayan baş tacıdır. Neredeyse herkesin severek tükettiği bulgurun faydaları saymakla bitmez. Özellikle doğum yapıp emzirme döneminde sıkça tüketildiğinde, süt üretimini artırdığı gözlemlenmiştir.

İri Bulgur Pilavı İçin Gerekli Malzemeler

  • Yarım kilo iri bulgur
  • 2 adet soğan
  • 3 adet yeşil biber
  • 2 adet domates
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Her yemeğe koyduğumuz kadar sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • Bulgurun üzerini geçecek kadar su

İri Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

İlk olarak tenceremize yağı koyuyoruz. Daha sonra önceden soyup hazırladığımız soğanları yıkadıktan sonra küçük küçük doğrayıp, tencerenin içine döküyoruz. Biraz yağ ile soğanları kavuruyoruz. Daha sonra biberlerimizi de doğrayıp, üzerine ekliyoruz. Biraz da biberlerle soğanı karıştırıp domatesleri doğrayıp ilave ediyoruz. Arkasından da salçasını koyuyoruz. Ardından bulguru ilave edip biraz altını kısıp bulgurun salçayla özleşmesini sağlıyoruz. Bunları da karıştırıp önceden kaynamış suyu koyup tuzunu da ekleyip, kapağını kapattıktan sonra, 15-25 dakika suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Altını kapatıp dinlendikten sonra servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

İri bulgur pilavı, farklı sebzeler ve baharatlarla zenginleştirilebilir. Örneğin, havuç, bezelye veya mısır ekleyerek pilavınıza renk ve besin değeri katabilirsiniz. Ayrıca, çeşitli baharatlar (kekik, kimyon, karabiber) kullanarak pilavın lezzetini artırabilirsiniz. Pilavı tavuk suyu veya et suyu ile pişirmek, daha yoğun bir tat elde etmenizi sağlayacaktır.

Besin değeri açısından bulgur, yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemini düzenler ve tok tutar. Ayrıca, bulgurun düşük glisemik indeksi, kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olur. İçerdiği B vitaminleri, magnezyum ve demir gibi mineraller, genel sağlık için önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Patatesli Bulgur Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Bulgur Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İçli Köftelik Bulgur Tarifi ve Malzemeleri

İçli Köftelik Bulgur Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Biberli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Biberli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri