bulgur.gen.tr
bulgur

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar  









Bulgur Çeşitleri

Bulgur çeşitleri, buğdayın önce kaynatılması, ardından kabuğunun alınması daha sonra ise değirmende öğütülmesi ile elde edilen  bir  besin maddesidir. Bulgur, dünyada ilk işlenen gıda maddesi olarak bilinmektedir. M.Ö. 2800'lerde Çin İmparatoru Sheng Nung, ana maddesi olan buğday ve beş diğer besin maddesini kutsal saymıştır. Ayrıca çok eskiye dayanan bir geçmişi vardır. Bulgur adlandırılması verilene kadar birçok şekilde söylenegelmiştir. Bulgurun önceleri ''burghul'', ''balgour'' ve ''boulgur'' adlandırmaları olmuştur. Sonraları değişime uğrayarak bulgur adını almıştır. Sofralarımızın vazgeçilmez lezzetlerinden olan bulgur geleneksel bir Anadolu yiyeceği olup, beslenme piramidimizin tabanında yer almaktadır. Bulgur, güçlü bir karbonhidrat kaynağı olup diğer besinlere göre daha sağlıklıdır. Bulgurun ham maddesi buğdaydır. Ancak öz, kepek ve endosperm adlı bölümlerden oluşur. Sağlıklı olan maddelerin bulunduğu alan özellikle öz ve kepek bölümleridir. Endosperm kısmının faydası ise barındırdığı nişasta ve düşük proteinlerle enerji vermekten öteye geçmez. Buğday içinde öz ve kepek, çinko, magnezyum, krom mineralleri ve selenyum, B1, B12 vitaminlerini barındırmaktadır. Bulgur diğer tahıl ürünlerinden özellikle pirinç ve kuskustan daha sağlıklı ve besleyicidir. Bulgur özellikle pilavlarımızın ham maddesidir.

Ayrıca çiğ köfte, kısır, pilav çeşitleri ve çorbalarda kullanılan bir tahıldır. Bulgurun temelde iki çeşidi vardır. Bunlar sarı ve esmer bulgurdur. Bunlar dışında ebat ve büyüklüklerine göre birçok bulgur çeşidi vardır. Bunlar ise başbaşı, iri pilavlık, pilavlık, ince pilavlık ( Midyat), köftelik, çiğ köftelik, esmer pilavlık, esmer köftelik, kepekli pilavlık, kepekli köftelik bulgur çeşitleri bulunmaktadır. Sarı bulgur, durum buğdayından üretilmektedir. Bu yüzden rengi sarıdır. Esmer bulgur ise esmer bezostiye buğdayından üretilmektedir. Bu bulgurun rengi ise koyudur. Bu iki tür buğdaya renklerini veren şey kullanılan ham maddedir. Çeşitliliği lezzete de yansımaktadır.

Bulgur çeşitleri
  • Başbaşı bulgur: Bu buğday kırılmadan sadece kabuğunun soyulması işleminin geçiren bir bulgur çeşididir.
    Bulgur Çeşitleri

    Bu bulgur genellikle dolma, pilav ve çorbalarda kullanılır.
  • İri pilavlık bulgur: Bu bulgur başbaşı bulguruna göre daha ince, pilavlık bulgura göre daha iri bir bulgur çeşididir.
  • Pilavlık bulgur: Dünyada ve ülkemizde en çok tüketilen orta boy bir bulgur çeşididir.
  • İnce pilavlık (Midyat) bulgur: Bu bulgur ise köftelik bulgurdan iri, pilavlık bulgurdan daha incedir. Bu bulgura özellikle İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde rağbet çoktur. 
  • Köftelik Bulgur: İnce pilavlık bulgurdan daha ince olan bir bulgurdur. 
  • İnce köftelik bulgur: Köftelik bulgurdan daha ince olan bu bulgur ile özellikle çiğ köfte yapılmaktadır.
  • Esmer pilavlık bulgur: Özellikle esmer golia be esmer bezostiye  buğdayından üretilmiş olan bu bulgura rengini veren madde ise kullanılan ham maddedir. Sarı bulgurdan lezzet olarak farklıdır. 
  • Esmer köftelik bulgur: Özellikle çiğ köfte yapımında kullanılan bir bulgur çeşididir. 
  • Kepekli pilavlık bulgur: Kabuğu daha az soyulan bir bulgur olup, kepek bakımından oldukça zengin bir bulgurdur. Bu bulguru özellikle diyet yapanlar oldukça rahat tüketebilmektedir. 
  • Kepekli köftelik bulgur: Bu bulgur ise sarı bulgurun kullanıldığı çorba, salata ve köftelerde kullanılmaktadır. Ayrıca diyet açısından oldukça sağlıklıdır. 
Bulgur, mineral, vitamin açısından oldukça zengin bir besindir. Bulgur, sadece su ve buğdaydan oluştuğu için daha az kalorili olup daha sağlıklı bir besindir. Karbonhidrat değeri yüksek olan bir tahıldır. Bulgur folik asit içerdiğinden ötürü hem çocuklar hem de hamileler açısından oldukça faydalıdır. Kolesterol barındırmayan bulgur, özellikle uzun süre dayanıklı kalması yönüyle oldukça uzun ömürlüdür. Bağırsak kanserini engellediği gibi kabızlığı da engeller. Glisemik endeksi düşük olan bu besin uzun süre tokluk hissi kazandırır. Ayrıca sinir ve sindirim sistemimize iyi gelmektedir. Uzmanlar pirince kıyasla bulguru daha çok önermektedir. Bunun sebebi ise kalori açısından bulgurun daha az kalorili olmasıdır. Pirinç insan vücuduna 350 kalori enerji verirken, bulgur 360 kalorilik enerji verir.

Yayınlanma Tarihi : 19.2.2016 17:45:25

Bulgur Çeşitleri Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Bulgur Çeşitleri"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Salçalı Bulgur Köftesi

Salçalı Bulgur Köftesi, buğday tohumunun öğütülmesiyle elde edilen bulgur ile salça eşliğinde yapılan bir köfte türüdür. Oldukça doyurucu etkiye sahip salçalı bulgur köftesi içerisindeki besin değerleriyle de ön plandadır. Türkiye...

Pirinçli Bulgur Pilavı

Pirinçli Bulgur Pilavı; Arkadaşlar bulgur pilavı Türk mutfağının neredeyse başı gibidir. Bütün salçalı yemeklerin yanına, sebze yemeklerinin yanına hatta hiçbir şey olmasa bile bulgur pilavını yanına bir salatayla bile akşam yemeğ...

Semizotlu Bulgur Pilavı

Semizotlu Bulgur Pilavı; Bulgur pilavı protein açısından zengin olduğu gibi lezzet olarakta harikadır. Pirinç pilavından da daha sağlıklı olduğu, uzmanlar tarafından belirtilmiştir. Yine pirinç pilavının tekrar ısıtılıp yenmesi za...

Bulgur Yemekleri

Bulgur Yemekleri, Bulgur; Buğdaydan yapılan geleneksel bir Anadolu yiyeceği olup tahıl grubundan sayılmakta ve beslenme piramidinin tabanında yer almaktadır. Bulgur önemli ve ekonomik bir karbonhidrat kaynağıdır. Orta Asya dan gel...

Bulgur Pilavı Domatesli

Bulgur pilavı domatesli, Bulgurun doyurucu ve lezzetli olmasının yanında çok farklı tariflerle pilavı yapılmaktadır. Küçükken bulgur pilavı yemek istemezdik. Şimdilerde bulgur ile yapılan her şey çok faydalı ve güzel olduğunu düşü...

Narlı Bulgur Salatası

Narlı Bulgur Salatası, içerdiği besin maddelerinin değeriyle sağlığa faydalı olan meyve türü nar ile bulgurdan yapılan bir çeşit salatadır. Tek başına doyurucu özelliğe sahip bir salata türüdür. Nar rengiyle bulgur içerisinde hoş...

Tarhanalı Bulgur Köftesi

Tarhanalı bulgur köftesi, besleyici ve lezzetli bir yemektir. Vejetaryan kişilerin de yiyebileceği bu yemek uygulaması kolay oluşu ve içinde bulunan tarhana, yoğurt, yumurta gibi malzemeler ile çocuklarınıza rahatlıkla yedirebilec...

Patatesli Bulgur Pilavı

Patatesli bulgur pilavı, Patates bütün yıl ülkemizde ve dünyada her ay hasat edilebilen bir bitkidir. Patates önemli miktarda besin ve bitkisel ürün içermektedir.  Genellikle sağlık açısından çok faydalı ve güvenli tüketilebilecek...

Şehriyeli Bulgur Pilavı

Şehriyeli Bulgur Pilavı, lezzetlidir ve yapması da çok kolaydır. Bulgur pilavı denince akla belki hemen soğanlı, domatesli bulgur pilavı gelir, ama şehriye ile de çok güzel, hafif ve lezzetli oluyor. Bu tarifte arpa şehriye kullan...

Kuzu Etli Bulgur Pilavı

Kuzu etli bulgur pilavı, muhteşem tadı ve kıvamıyla ağızlar da enfes bir tat bırakan herkesin severek yiyeceği bir pilav tarifidir. Bulgur pilavının kuzu eti ile buluşması ile ortaya çıkan bu mükemmel lezzette ki tarif yapımı ile...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

bulgur, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Ocak - 2018