Bulgur Çeşitleri Nelerdir?
13 Temmuz 2024

Bulgur Çeşitleri Nelerdir?

Bulgur Çeşitleri

Bulgur, buğdayın önce kaynatılması, ardından kabuğunun alınması ve son olarak değirmende öğütülmesi ile elde edilen bir besin maddesidir. Dünyada ilk işlenen gıda maddesi olarak bilinen bulgur, M.Ö. 2800'lerde Çin İmparatoru Sheng Nung tarafından kutsal sayılmıştır. Bulgurun tarihi, 'burghul', 'balgour' ve 'boulgur' gibi farklı adlarla anılmış olmasına rağmen, zamanla bugünkü adını almıştır.

Bulgur, geleneksel bir Anadolu yiyeceği olup, beslenme piramidimizin tabanında yer almaktadır. Güçlü bir karbonhidrat kaynağı olan bulgur, diğer besinlere göre daha sağlıklıdır. Bulgurun hammaddesi buğdaydır ve buğday, öz, kepek ve endosperm adı verilen üç bölümden oluşur. Sağlıklı maddelerin bulunduğu bölümler öz ve kepekken, endosperm kısmı ise nişasta ve düşük proteinlerle enerji vermekten öteye geçmez. Buğday, çinko, magnezyum, krom mineralleri ve selenyum ile B1 ve B12 vitaminlerini barındırmaktadır. Bulgur, özellikle pirinç ve kuskus gibi diğer tahıl ürünlerine kıyasla daha sağlıklı ve besleyicidir.

Bulgur Çeşitleri

Bulgur, çiğ köfte, kısır, pilav çeşitleri ve çorbalarda kullanılan bir tahıldır. Temelde iki ana bulgur çeşidi bulunmaktadır: sarı ve esmer bulgur. Ayrıca, ebat ve büyüklüklerine göre birçok bulgur çeşidi de mevcuttur:

  • Başbaşı Bulgur: Bu bulgur, buğday kırılmadan sadece kabuğunun soyulması işleminden geçirilir. Genellikle dolma, pilav ve çorbalarda kullanılır.
  • İri Pilavlık Bulgur: Başbaşı bulgura göre daha ince, pilavlık bulgura göre ise daha iridir.
  • Pilavlık Bulgur: Dünyada ve ülkemizde en çok tüketilen orta boy bir bulgur çeşididir.
  • İnce Pilavlık (Midyat) Bulgur: Köftelik bulgurdan iri, pilavlık bulgurdan daha incedir. Özellikle İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde rağbet görür.
  • Köftelik Bulgur: İnce pilavlık bulgurdan daha ince bir bulgurdur.
  • İnce Köftelik Bulgur: Köftelik bulgurdan daha ince olan bu bulgur, özellikle çiğ köfte yapımında kullanılır.
  • Esmer Pilavlık Bulgur: Esmer golia ve esmer bezostiye buğdayından üretilir. Rengi kullanılan hammaddeye bağlıdır ve sarı bulgurdan lezzet olarak farklıdır.
  • Esmer Köftelik Bulgur: Özellikle çiğ köfte yapımında kullanılan bir bulgur çeşididir.
  • Kepekli Pilavlık Bulgur: Kabuğu daha az soyulan bir bulgur olup, kepek bakımından oldukça zengindir. Diyet yapanlar için idealdir.
  • Kepekli Köftelik Bulgur: Sarı bulgurun kullanıldığı çorba, salata ve köftelerde tercih edilir. Ayrıca diyet açısından oldukça sağlıklıdır.

Bulgur, mineral ve vitamin açısından oldukça zengin bir besindir. Sadece su ve buğdaydan oluştuğu için daha az kalorili ve sağlıklı bir besindir. Yüksek karbonhidrat değeri ile bulgur, folik asit içerir ve bu nedenle çocuklar ve hamileler için oldukça faydalıdır. Kolesterol barındırmayan bulgur, uzun süre dayanıklı kalmasıyla bilinir. Bağırsak kanserini ve kabızlığı önler. Düşük glisemik indeksi ile uzun süre tokluk hissi sağlar ve sinir ile sindirim sistemine iyi gelir. Uzmanlar, pirince kıyasla bulguru daha çok önermektedir. Bunun sebebi, bulgurun daha az kalorili olmasıdır. Pirinç insan vücuduna 350 kalori enerji verirken, bulgur 360 kalori ile daha uzun süre enerji sağlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Siyez Bulguru Faydaları Nelerdir?

Siyez Bulguru Faydaları Nelerdir?

Bulgur Kilo Yapar mı?

Bulgur Kilo Yapar mı?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kısırlık Bulgurdan Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Kısırlık Bulgurdan Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Narlı Bulgur Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Narlı Bulgur Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Köfteli Salata Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Köfteli Salata Tarifi ve Malzemeleri

Diş Bulguru Tarifi ve Malzemeleri

Diş Bulguru Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Besin Değeri?

Bulgur Besin Değeri?