Bulgur Böreği Tarifi ve Malzemeleri
05 Temmuz 2024

Bulgur Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Böreği

Bulgur, buğdaydan yapılan geleneksel bir Anadolu yiyeceği olup tahıl grubuna girer. Bulgur, önemli bir karbonhidrat kaynağıdır. İçerdiği folik asitten dolayı hamile kadınlar ve çocuklar için çok önemli bir gıda maddesi olduğunu hepimiz biliriz. Kolesterol içermediği için ileri yaşlarda pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tüketilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bulgurda bulunan B vitamini, sinir ve sindirim sistemini koruduğunu biliyor muydunuz? Çocuğunuza yapacağınız diğer bakliyatlarla karışık bir çorbanın dünyanın en besleyici besin maddesi olduğunu bilmelisiniz. Üstelik kabızlığı ve bağırsak kanserini de önler. Hepimiz bulgurlu salata, pilav, köfte ve börek mutlaka yapmışızdır. Aniden çat kapı biri geldiğinde, kısır dediğimiz salata ve bulgur pilavı kurtarıcımızdır.

Bulgur Böreği Malzemeler

  • 150 gram kıyma
  • 1 soğan
  • 2 adet yufka
  • 3-4 su bardağı ince bulgur
  • 1 çay bardağı çekilmiş ceviz
  • Tuz, pul biber, toz biber, kimyon, karabiber
  • Yarım su bardağı sıcak su
  • 2 kaşık sıvı yağ

Üzeri İçin
  • 1 yumurta sarısı
  • Çörek otu

Bulgur Böreği Nasıl Yapılır?

Geniş bir tavaya yağı koyup ocağın altını yakın. Küçük küçük doğranmış soğanı tavaya koyup kokusu ve rengi dönene kadar kavurun. Daha sonra kıymayı ekleyip kavurmaya devam edin. Ardından bulguru ekleyip birkaç kez karıştırdıktan sonra tuzu ve baharatları ekleyin. Bulgur yumuşayınca cevizleri katıp ocağın altını kapatın. Yufkaları ikiye bölün, yufkanın geniş kısmına iç harcını koyup rulo şeklinde kıvırın (kol böreği gibi). Yağlanmış fırın tepsisine sırayla dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu ekin. Üzerine haşhaş da çok güzel olur, unutmayın. Fırını önceden 170-180 dereceye açın ve ısınmış olan fırına böreği sürün ve nar gibi kızarana dek bekleyin. Pişmesini beklemek zor, öyle değil mi? Fırından mis gibi kokular geliyor ve kızardı. İçerisinde bulgur olduğu için yumuşacık olan bulgur böreğimiz hazır. Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Bulgur böreği, besleyici ve doyurucu bir lezzet sunarken aynı zamanda sağlıklı bir alternatif sunar. Bulgur, lif açısından zengin olduğu için sindirimi kolaylaştırır ve uzun süre tokluk hissi sağlar. Ayrıca, bulgurun düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekerinde ani dalgalanmalara neden olmaz, bu da özellikle diyabet hastaları için önemlidir. Bulgur böreği, farklı iç malzemelerle de çeşitlendirilebilir; örneğin, ıspanak, peynir veya mantar gibi farklı iç harçları deneyebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni