Ekşili Bulgur Köftesi Geçmişte, günümüzdeki gibi çeşitli yiyecekler bulunmuyordu ve mevcut yiyecekler de oldukça pahalıydı. Bu nedenle, büyükannelerimiz ellerindeki imkanlarla çeşitli yemekler yapmaya gayret ederlerdi. Bu yemeklerden biri de ekşili bulgur köftesidir. Yapımı biraz zahmetli olsa da, bol vitaminli ve lezzetli bir yemektir. Günümüzde, kadınlar bu yemeği altın günlerinde ikram etmeye başlamışlardır. Büyükannemden aldığım ekşili bulgur köftesinin tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum. Ekşili Bulgur Köftesi Malzemeleri Hamuru İçin
Sosu İçin
Ekşili Bulgur Köftesi Yapılışı İlk olarak, köftelik bulguru 4 su bardağı sıcak su ve tuz ile ıslatalım. Yaklaşık olarak 20-25 dakika dinlenmeye bırakalım. Daha sonra, ıslattığımız köftelik bulguru ılık su ilave ederek yoğurmaya başlayalım. Kulak memesi kıvamında hamur elde ettikten sonra hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayalım. Yuvarladığımız köfteleri hazırladıktan sonra, köftenin içini hazırlamaya başlayalım. Daha önce yıkayıp soyduğumuz soğanı küçük küçük doğrayalım. Derin bir tencerenin içine tereyağı ve sıvı yağı koyup, ardından doğradığımız soğanı ekleyerek kızarıncaya kadar pişirelim. Soğanlar piştikten sonra salça ekleyip 1-2 dakika salça ile kavurduktan sonra baharatını ekleyelim. Yaklaşık 1,5 litre sıcak su ilave ederek kaynamaya bırakalım. Kaynadıktan sonra önce köfteleri, ardından ıspanak ve mercimeği ekleyip kaynamaya bırakalım. Köfteler ve diğer malzemeler piştikten sonra, ocağı kapatmaya yakın limon suyu veya nar ekşisini ilave edip 1-2 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alalım. Ekşili bulgur köftesi hazır. İstediğiniz şekilde sunum yapabilirsiniz. Afiyet olsun. |