Bulgurun Zararları ve Faydaları Nelerdir?
08 Temmuz 2024

Bulgurun Zararları ve Faydaları Nelerdir?

Bulgurun Zararları

Besleyici değeri yüksek olan bulgur, diyetisyenler tarafından her zaman pirince alternatif olarak gösterilmiştir. Bulgur, özellikle Anadolu'da geleneksel bir besin kaynağıdır. Yüksek karbonhidrat değeri ve ekonomik özellikleri bulgura ayrıcalık katmaktadır. Karbonhidrat bakımından zengin olan bulgur, vücuda dinçlik ve enerji verir. Folik asit içermesi, bulguru ayrıca önemli kılmaktadır. Özellikle gebelik döneminde tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Raf ömrünün uzun olması ve ayrıca böceklenme ve küflenmeye karşı dayanıklı bir besin kaynağıdır. Güneş görmeyen serin ortamlarda uzun süre saklanabilen bir yiyecektir.

Okul çağındaki çocukların vücut direncini artırabilmek için özellikle haftada 2-3 kez bulgur ile beslenmeleri önerilir. Ayrıca iyi bir lif kaynağıdır. Bu özelliği ile kandaki yağ oranını azaltıcı etkiye sahiptir. Bu da kandaki kötü kolesterol seviyesinin düşmesi anlamına gelmektedir. B grubu vitaminleri, bulgurun içinde de yer almaktadır. B grubu vitaminleri sinir sistemi üzerinde olumlu etkilerde bulunur. Bağırsakların daha düzenli ve rahat çalışmasını sağlar ve vücudun bağırsak kanserine yakalanma ihtimalini azaltır.

Sağlık açısından güvenilir bir besin kaynağı olan bulgur, yapılan araştırmalara göre vücut için belirgin zararları olmadığını göstermiştir. Ancak aşırı tüketimlerde ufak tefek yan etkilere neden olabileceği belirtilmiştir. Aşırı tüketildiğinde gaz, karın ağrısı ve kramplara yol açabilir. Ayrıca mide ile ilgili problemi olan kişilerde mide ağrısına yol açabilmektedir. Tüm bunlar çok nadir görülebilecek yan etkilerdir. Bulgur, vücut için zararı olmayan en güvenilir besin kaynaklarından biridir.

Bulgurun Faydaları ve Zararları

  • Kansere karşı koruyucudur. Vücudu kansere karşı koruyarak kanser oluşma ihtimalini en aza indirir. Özellikle kolon kanseri üzerinde olumlu etkileri vardır.
  • Doku sağlığını koruyarak daha güçlü olmasını sağlar ve kas ve eklem ağrılarını hafifletir.
  • İskelet yapısının sağlığına olumlu etkileri vardır. Özellikle gelişme çağındaki çocuklarda kemik yapısının daha sağlam olmasına yardımcı olur. Ayrıca demir eksikliği nedeniyle oluşabilecek birçok hastalığa karşı koruyucu özelliğe sahiptir.
  • Bulgur, safra taşlarının oluşumunu önleyici özelliği taşıyan bir besin maddesidir. Lif bakımından zengin içeriğe sahip olduğu için tuvalet ihtiyacının daha rahat gerçekleşmesini sağlayarak safra taşı oluşma ihtimalini azaltır.
  • Kansızlığa karşı tüketilebilecek değerli besinlerden biridir. Kansızlık (Anemi) olarak bilinen hastalığın oluşma riskini minimuma indirir.
  • Ciddi bir beyin hastalığı olan Alzheimer hastalığına karşı faydalıdır. Alzheimer hastalığının oluşma riskini azaltır.
  • Kilo vermeyi kolaylaştırır. Bulgur, besleyici ve doyurucu özelliği yüksek olan bir besin maddesidir. Bu özelliği ile tokluk süresini uzatarak daha geç acıkmayı sağlar. İçeriğinde bol miktarda doymamış yağ bulunduğu için kilo artışına neden olmaz.
  • Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Kan şekerini düzenleyici özelliği olduğu için diyabet hastaları tarafından tüketilmesi hekimler tarafından tavsiye edilir.
  • Sindirim sisteminin daha işlevsel çalışmasını sağlar. Özellikle bağırsak kanserini önleyici etkisi bulunmaktadır. Hatta bağırsak kanseri hastalarının tedavisi boyunca destek olması açısından bulgur tüketimi önerilir.
  • Gebelik döneminde hem annenin sağlığı hem de anne karnındaki bebeğin gelişimi için faydalıdır.
  • Bulgurun zararları ise yok denecek kadar azdır. Aşırı tüketimi gaz ve karın ağrısına neden olabilir, ancak bu yan etkiler nadiren görülür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bulgur Kaç Kalori?

Bulgur Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Güncel

Bulgur Besin Değeri?

Bulgur Besin Değeri?

Güncel

Ekşili Bulgur Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Bulgur Köftesi Tarifi ve Malzemeleri