Kara Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
25 Haziran 2024

Kara Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kara Bulgur Pilavının Önemi ve Besin Değerleri

Kara bulgur pilavı, ülkemizin dört bir yanında severek ve beğenilerek hazırlanan bir yiyecektir. Sağlıklı ve besleyici özelliği yüksek olduğu kadar çok lezzetlidir. Özellikle okuldan gelen çocukların büyük iştahla yiyebileceği besleyici bir öğündür. Bulgur, buğdaydan elde edilen tahıl grubundan olup beslenme piramidinde en alt bölümde yer alan karbonhidrat değeri yüksek bir besindir. Bulgur, elde edildiği buğdayın öz, endosperm ve kepek adı verilen üç bölümü bulunmaktadır. Öz ve kepek bölümü besin öğelerinin çoğunu içermektedir. Endosperm bölümü ise nişasta ve protein içeriğiyle enerji sağlayan kısımdır. Folik asit açısından zengin olduğundan, çocukların ve hamile kadınların beslenmesinde yer almalıdır. Öz ve kepek bölümünün içeriğinde magnezyum, çinko, krom, diyet posası, fenoller, fitatlar, selenyum ve B12 dışındaki B vitaminlerini bulundurmaktadır.

Kara Bulgur Pilavı İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 su bardağı kara bulgur
  • Yarım su bardağı domates rendesi
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam kimyon

Kara Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

İlk önce bulgurlar ayıklanarak, iyice yıkanır ve süzülür. Daha sonra pilav yapılacak tencereye tereyağını ilave ederek ocak üzerinde orta ateşte eritilir. Hemen ardından domates rendesini ve biber salçasını ilave ederek bir süre kokusu çıkana kadar kavurun. Daha sonra yıkayıp, süzdüğümüz bulgurları eriyen tereyağı üzerine ekleyerek bir süre karıştırarak kavurun. Tuz ve kimyonu da ekleyip birkaç kez karıştırdıktan sonra üzerine bir parmak çıkana kadar sıcak su ilave edip kaynadıktan sonra ocağın altını tamamen kısın ve suyunu tamamen çekene kadar pişirin. Üzeri göz göz oluncaya kadar ve suyunu tamamen çekinceye kadar piştikten sonra ocağın altını tamamen kapatın. Bu lezzetli, nefis ve harika tat olan kara bulgur pilavını tüm sevdikleriniz ve aileniz ile afiyetle yiyebilirsiniz.

Ekstra Bilgiler ve İpuçları

Kara bulgur pilavı yaparken, sebzelerle zenginleştirerek besleyiciliğini artırabilirsiniz. Örneğin, ince doğranmış kırmızı biber, yeşil biber veya havuç ekleyerek daha renkli ve vitamin dolu bir pilav hazırlayabilirsiniz. Ayrıca, pilavın yanında yoğurt veya ayran servis ederek dengeli bir öğün oluşturabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni