Kıymalı Bulgur Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Kıymalı Bulgur Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Bulgur Köftesi

Kıymalı bulgur köftesi, sade köfte yerine bulgur ekleyerek hazırladığımız, hem daha doyurucu hem de daha lezzetli olan bir yemektir. Çocuklar genellikle kuru köfteyi tercih ederler, ancak kıyma eklenerek hazırlanan bulgur köftesini de tattıklarında aynı şekilde severek yiyeceklerdir. Özellikle birçok hanım, bulgur köftesinin içine ve üzerine farklı malzemeler kullanarak değişik tatlar ile hazırlar. Aslında çoğunlukla malzemeler aynıdır, fakat içine kullanılan örneğin bir kimyon eklendiğinde köftenizin tadı daha lezzetli olabilir. Bu nedenle, damak zevkine uygun kıymalı bulgurlu köfteler sizler de hazırlayabilirsiniz. Genellikle hanımlar bu tarz köfteleri günlerinde ya da komşu oturmalarında sıklıkla yapmaktadır. Ancak akşam yemeklerinde yediğinizde tam anlamıyla doyurucu bir yemek yemiş olursunuz. Hatta ara öğünde bile kıymalı bulgur köftesini tüketebilirsiniz. Eğer aranızda kıymalı bulgur köftesini denememiş olanlar varsa, mutlaka denemesi gereken bir köfte çeşididir. Siz de kendi damak tadınıza uygun olarak besleyici kıymalı bulgur köftesi yaparak ailenizle bu muhteşem lezzeti deneyebilirsiniz.

Kıymalı Bulgur Köftesi İçin Gerekli Olan Malzemeler

  • 200 gram dana kıyma
  • 2 su bardağı ince bulgur
  • Yarım su bardağı irmik
  • 1 adet orta büyüklükte kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı kaynamış su
  • Yeterli miktarda tuz
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Nane

Kıymalı Bulgur Köftesini Pişirmek İçin Gerekli Olan Malzemeler

  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 4 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tutam maydanoz
  • Yeterince tuz

Kıymalı Bulgur Köftesinin Üzerinin Sosu İçin Gerekli Olan Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Kırmızı toz biber
  • 1 kase yoğurt

Kıymalı Bulgur Köftesi Nasıl Yapılır?

İlk önce bulguru ağzını kapalı tutabileceğimiz bir kabın içerisine koyup, üzerine kaynamış 1,5 su bardağı sıcak suyu dökerek kabın ağzını kapatalım. Bulgurun şişmesi için yaklaşık 15 dakika kadar bekleyelim. Daha sonra şişen bulgurun üzerine soğanın kabuklarını soyalım ve rendeleyelim. Unu, biber salçasını, kıymayı, irmiği, yumurtayı, tuzu, kimyonu, naneyi ve karabiberi ekleyerek yoğurmaya başlayalım. Yoğurma işlemini yaparken mutlaka arada bir elinizi ıslatmayı unutmayalım. Yoğurduktan sonra fındık büyüklüğünde köfteler hazırlayalım. Bütün malzeme bitene kadar bu şekilde köfteleri yaparak hazırlayalım.

Diğer tarafta geniş bir tencerenin içerisine sıvı yağı koyup, domates salçasını ekleyerek hafifçe kavuralım ve suyunu ekleyelim. Salçalı su kaynadıktan sonra ince doğradığımız maydanozları içine ekleyelim ve ocağın altını kısarak hazırladığımız köfteleri tencereye ekledikten sonra yaklaşık 10 dakika kadar kısık ateşte pişirelim. Arada bir karıştırarak pişirelim, çünkü fazla karıştırırsak köfteler açılarak dağılabilir. Bulgur suyu çekip tencerede az su kaldıktan sonra şişecektir. Kıymalı bulgur köftesini servis tabağına alalım.

Daha sonra üzerine yoğurdu çırparak koyu kıvamda dökelim. Küçük tavanın içinde kırmızı toz biberi sıvı yağ ile kızdırdıktan sonra kıymalı köftenin üzerine dökelim ve yemeğimiz servise hazır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Rehavi

12 Temmuz 2024 Cuma

Ben bu tarifin aynısını denedim ama yoğurt sosu yerine farklı bir şey kullanabilir miyim? Mesela yoğurt sevmeyen biri için ne önerirsiniz? Ayrıca, kırmızı toz biberle yağı kızdırdığımda fazla yanıyor, bunun için bir öneriniz var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Rehavi,

Yoğurt sevmeyen biri için yoğurt sosu yerine kullanabileceğiniz birkaç alternatif var. Örneğin, labne peyniri veya krem peynir yoğurdun yerine geçebilir. Bu peynirleri biraz su ile çırparak yoğurt sosu kıvamına getirebilirsiniz. Ayrıca, yoğurt yerine kullanabileceğiniz bir diğer seçenek de avokado sosu olabilir. Avokadoyu ezip limon suyu, tuz ve biraz sarımsak ile karıştırabilirsiniz.

Kırmızı toz biberle yağı kızdırdığınızda fazla yanmasını önlemek için, yağı çok fazla kızdırmamaya dikkat edin. Yağı orta ateşte ısıtıp, kırmızı toz biberi ekledikten sonra hızlıca karıştırarak ocaktan alabilirsiniz. Bu şekilde biberin yanmasını önleyebilirsiniz. Ayrıca, biberi eklemeden önce yağa biraz tereyağı eklemek de yanmayı azaltabilir.

Umarım bu öneriler işinize yarar! Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tavuklu Nohutlu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Nohutlu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Siyez Bulguru Faydaları Nelerdir?

Siyez Bulguru Faydaları Nelerdir?

Firik Bulguru Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Firik Bulguru Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sebzeli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

İnce Bulgur Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

İnce Bulgur Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sade Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Sade Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Soğansız Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Soğansız Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bebeklere Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Bebeklere Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri