Fasulyeli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

Fasulyeli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Fasulyeli Bulgur Pilavı

Bulgur, Türk mutfağının vazgeçilmez ve sağlık açısından oldukça faydalı bir besinidir. Özellikle içerdiği vitamin ve mineraller açısından son derece zengin bir gıda kaynağıdır. Hemen her evde mutlaka haftada en az bir defa fasulyeli, tavuklu, sebzeli, kıymalı, etli, salçalı ve acılı çeşitleri ile damak zevkine göre bulgur pilavı pişirilmektedir. Bulgurun en önemli özelliklerinden biri, lif açısından çok zengin olmasıdır. Bu lif, insanların sağlığına büyük katkı sağlamaktadır. Kan şekerini dengelerken, aynı zamanda bağırsakların en iyi dostudur. Sindirim sistemini düzenleyen bulgur, damarları korurken kalbin dostu olan bir besin maddesidir. Yapımı oldukça pratik olan fasulyeli bulgur pilavı, içerisine yeşil sebzeler de eklendiğinde hem besin değeri yükselmekte hem de lezzet açısından mükemmel olmaktadır.

Fasulyeli Bulgur Pilavı İçin Malzemeler

  • 250 gram taze fasulye
  • 1 çorba kasesi pilavlık kalın bulgur
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 2 adet orta boy domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • Yeterli miktarda tuz
  • Kaynamış sıcak su
  • Kırmızı pul biber
  • Kimyon
  • Tatlı toz kırmızı biber

Fasulyeli Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

Öncelikle taze fasulyeleri ayıklayıp, yıkadıktan sonra incecik kesin. Tencerenin içerisine tereyağını ve sıvı yağı ilave edip erimesi için bekleyin. Bu arada kuru soğanın kabuklarını soyup yemeklik doğrayın. Yağ eridikten sonra doğranmış kuru soğanı ilave ederek pembeleşinceye kadar kavurun. Daha sonra kestiğiniz taze fasulyeleri tencereye ilave edin. Ocağın altı açıkken taze fasulyeyi 5 dakika kadar kavurun. Domateslerin kabuklarını soyduktan sonra küp gibi doğrayıp tencereye ekleyin ve karıştırın. Ocağın altını kısın ve domateslerin yaklaşık 10 dakika kadar kısık ateşte pişmesini bekleyin. Daha sonra domates salçasını ilave edin ve kokusu çıkıncaya kadar 2-3 dakika kavurun. Şimdi bulguru ilave edin ve karıştırın. Ardından kırmızı toz biberi, kimyonu, tuzunu ve kırmızı pul biberini ekleyip 3-4 dakika daha kavurun. Fasulyeli bulgur pilavının kavurma işlemini tamamladıktan sonra üzerini azıcık geçecek kadar kaynamış sıcak su ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın ve ocağın altını kısık ateşe ayarlayın. Pilav suyunu çekinceye kadar pişirin. Eğer fasulyeli bulgur pilavını hafif sulu seviyorsanız suyunu biraz arttırabilirsiniz. Bulgur pilavı pişerken mümkünse kapağını hiç açmayın. Fasulyeli bulgur pilavı piştikten sonra sıcak olarak servis tabağına alın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Rânâ

11 Temmuz 2024 Perşembe

Fasulyeleri incecik kesmek konusunda bir püf noktası var mı? Bazen çok kalın kesiyorum ve istediğim gibi olmuyor. Ayrıca domateslerin kabuklarını kolayca soymanın pratik bir yolu var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Râna,

Fasulyeleri incecik kesmek için kullanabileceğin bazı teknikler var. İlk olarak, keskin bir bıçak kullanmak çok önemli. Fasulyeleri kesmeden önce yıkayıp kurutmalısın, bu sayede bıçak kaymaz ve daha düzgün kesimler yapabilirsin. Fasulyeleri bir araya getirip düz bir yüzeye yerleştir ve keserken elini sabit tutarak bıçağı ileri geri hareket ettir. Bu şekilde daha ince ve düzgün dilimler elde edebilirsin.

Domateslerin kabuklarını kolayca soymak için ise şu yöntemi deneyebilirsin: Domateslerin alt kısmına küçük bir "X" kesik at ve ardından kaynar suya daldır. Yaklaşık 30 saniye kadar beklettikten sonra domatesleri çıkar ve hemen buzlu suya koy. Bu şoklama işlemi sayesinde kabuklar kolayca soyulacaktır.

Umarım bu ipuçları işine yarar! Afiyet olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Pilavlık Bulgur Tarifi ve Malzemeleri

Pilavlık Bulgur Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İnce Bulgur Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

İnce Bulgur Köftesi Tarifi ve Malzemeleri