Çiğ Köftelik Bulgur Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
09 Temmuz 2024

Çiğ Köftelik Bulgur Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Çiğ Köftelik Bulgur

Çiğ köftelik bulgur, buğdaydan elde edilmektedir. Nasıl elde edildiğinden biraz bahsetmek gerekirse, bu süreç birçok aşamayı içermektedir. Öncelikle, buğday su ile yıkanarak temizlenir. Daha sonra büyük kazanlarda su ilave edilerek kaynatılır. Kaynatılan buğday suyu süzülerek güneşte kurutulur. Kurutulan buğdaylar, öğütme işlemi için değirmende işlenir. Bu aşamada, özellikle çiğ köftelik bulgur yapılacağını belirtmek gerekmektedir, çünkü normal pilavlık bulgur ile çiğ köftelik bulgur arasında bazı farklar vardır. Pilavlık bulgur, çiğ köftelik bulgura göre daha kabadır, çiğ köftelik bulgur ise daha ince kıyım olmalıdır.

Çiğ Köfte Yapımında Kullanımı

Özellikle kış aylarında, oturma gruplarında ve altın günlerinde misafirlere ikram edilen menüler arasında çiğ köfte önemli bir yer tutar. Çiğ köftelik bulgurun yanında içecek olarak ayran, şalgam suyu veya meşrubat servis edilebilir. Çiğ köftelik bulgurdan çiğ köfte nasıl yapılır, biraz da bu konu üzerinde durmak istiyorum. Çiğ köfte yoğurmak aslında oldukça zahmetlidir. Bulgur, ağızda fark edilmeyecek şekilde eritilinceye kadar yoğrulmalıdır. Bu işlem biraz zahmetli olsa da, günümüzde marketlerde kolay hazırlanmış olarak paketlenmiş çiğ köfteler bulunmaktadır. Bu paketlerden temin edip yarım saatte çiğ köfte hazırlayabilirsiniz. Ancak, esas çiğ köftelik bulgurla bu işlem biraz zaman alabilir.

Çiğ Köftenin Popülerliği

Son zamanlarda sadece çiğ köfte satış noktalarının açılması, bu yemeğin popülerliğini arttırmıştır. Ülkemizde hazır yemek tüketme alışkanlığı artmıştır. Neden mi? Özellikle son yıllarda kadınların da erkekler gibi çalışma hayatına atılması, bu durumu etkilemiştir. Çalışan kadınların zaman bulup çiğ köfte yapamaması nedeniyle hazır çiğ köfte satış yerlerine ve dolayısıyla çiğ köftelik bulgura olan talep artmıştır.

Bulgurun Faydaları

Bulgur, çok faydalı bir gıda maddesidir. Çiğ köfte yapımı dışında birçok yemekte kullanılır. Özellikle ülkemizde en çok pilav yapımında kullanılmakta ve pirinçten daha faydalıdır. Bulgurun birçok hastalığı olumlu yönde etkilediği hekimler tarafından da onaylanmaktadır. Özellikle sindirim sistemi rahatsızlıkları, şeker hastalığı ve hamilelik dönemlerinde bebeğin gelişimi için çok faydalıdır. Çiğ köftelik de olsa bulgurun faydaları anlatmakla bitmez.

Şimdiden afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni