Köfteli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Köfteli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Köfteli Bulgur Pilavı, oldukça doyurucu özelliğe sahip olan besin kategorisi içerisinde yer alan bir yemek çeşididir. Et ile bulgurun iç içe enfes bir tat oluşturması köfteli bulgur pilavını eşsiz kılmaktadır. Besin değerinin önem teşkil etmesi sağlık bakımından yararlıdır. Köftelerin damakta muhteşem bir tat bırakması, bulgur pilavı ile özdeşleşen bu iki lezzetin iştah kabartması olası bir durumdur. Köfteli bulgur pilavı, her yaştan insanın severek yediği bir yemektir. Birçok yemeğin yanına ana öğün olarak yapılan bulgur pilavı, köfte ile iç içe ayrılmaz bir lezzet oluşturmaktadır. Bulgur, irili ufaklı birkaç çeşide ayrıldığı için köfteli bulgur pilavında iri bulgurun tercih edilmesi daha uygun olacaktır. Türk mutfağının önemli yemeklerinden olan köfte, bulgur pilavıyla etkileşim içinde olarak enerjiyi artırarak vücudun dinç olmasını sağlar. Müthiş görünümüyle tadına doyum olmayan köfteli bulgur pilavı, yanında ekmek kullanımı gerektirmeden sadece çorba, salata, turşu çeşitleri veya içecek tüketimi ile yeterli olacaktır. Farklı lezzet arayanlara ideal bir yemek çeşidi olarak sofraları donatmaya tek başına yeterli olacak, sultanlara layık besin kaynakları içerisinde öncü olmuştur. Köfteli bulgur pilavının dozunda yenilmesi ve bu yemeği yedikten sonra bir süre yürüyüş yapılması, sindirimi kolaylaştırarak aşırı yenilen bu yemeğin midede parçalanmasını kolaylaştıracaktır.

Köfteli Bulgur Pilavı İçin Gerekli Malzemeler
  • 1 kase iri bulgur
  • 2 kaşık tuzsuz tereyağı
  • 150 gram yağsız dana kıyma
  • 2 su bardağı kaynar su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 2 kaşık galeta unu
Köfteli Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

Kıyma, galeta unu, tuz ve kırmızı toz biber bir kap içerisine alınarak iyice yoğurulur. Galeta unu köftelerin yuvarlanırken ve pişirilirken dağılmamasını sağlayacaktır. Yoğurulan etin en az yarım saat dinlendirilmesi, kaynar su içerisine atıldığında dağılmasını engelleyecektir. Nohut büyüklüğünde misketler elde edilerek yuvarlanır. Hazırlanan köfteler tavada eritilen tereyağının içerisine koyularak kızartılır. Kızaran köftelerin üzerine bulgur eklenir ve çok az miktarda tuz serpilerek kaynar su ilave edilip köfteli bulgur hafifçe karıştırılır. Pilavın yumuşak olmayıp tane tane diri şekilde olması için su oranını kendi zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Kapağı pişene kadar kapalı tutularak açmamaya gayret gösterilir. Ortalama yarım saat kısık ateşte pişirilen köfteli bulgur pilavı, sıcağı sıcağına servis tabağına alınarak sunumu yapılır.

Ekstra Bilgiler ve İpuçları
  • Köfteleri daha lezzetli hale getirmek için içerisine ince doğranmış soğan ve sarımsak ekleyebilirsiniz.
  • Bulgurun daha lezzetli olması için et suyu veya tavuk suyu kullanabilirsiniz.
  • Pilavın üzerine taze doğranmış maydanoz veya dereotu ekleyerek sunumu daha şık hale getirebilirsiniz.
  • Köfteleri hazırlarken içerisine baharat çeşitleri ekleyerek damak zevkinize uygun hale getirebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Tayman

12 Temmuz 2024 Cuma

Bu köfteli bulgur pilavını denedikten sonra gerçekten doyurucu ve besleyici olduğunu söyleyebilir misiniz? Köftelerle bulgurun uyumu sizce de mükemmel mi? Bu tarifi yaparken köftelerin dağılmaması için galeta unu kullanmak ne kadar etkili oldu dersiniz? Önerilen ekstra bilgilerden hangilerini uyguladınız ve sonucu nasıl buldunuz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Tayman Bey,

Köfteli bulgur pilavını denedikten sonra sizinle aynı fikirdeyim, gerçekten doyurucu ve besleyici bir yemek oluyor. Köftelerle bulgurun uyumu da bence mükemmel, ikisi birbirini çok iyi tamamlıyor. Galeta unu kullanımı köftelerin dağılmaması açısından oldukça etkili, köftelerin şeklini korumasını sağlıyor ve pişirme sırasında dağılmalarını önlüyor.

Önerilen ekstra bilgilerden özellikle köftelerin baharatlandırılması ve bulgurun doğru miktarda su ile pişirilmesi konusuna dikkat ettim. Bu püf noktaları yemeğin lezzetini artırdı ve kıvamını mükemmel hale getirdi. Sonuç olarak, tarifi uygularken verilen tavsiyelere uymak yemeğin genel başarısını olumlu yönde etkiliyor.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kavurmalı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kavurmalı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

İnce Bulgur Salatası Tarifi ve Malzemeleri

İnce Bulgur Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Bulgur Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Bulgur Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

İnce Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

İnce Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri