Bulgur Pilavı Çeşitleri Bulgur, ülkemizin Anadolu bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen buğdaydan elde edilen bir tahıl ürünüdür. Yüksek besin değerine sahip olan bulgur, çeşitli yemeklerde kullanılmaktadır. Bulgur, önemli bir karbonhidrat kaynağı olup, B12 vitamini hariç tüm B vitaminlerini içermektedir. İşlem görmüş yapısı sayesinde diğer besinlere oranla raf ömrü daha uzundur ve küf oluşumuna karşı dayanıklıdır. Ayrıca, yüksek lif içeriği sayesinde kabızlık ve bağırsak kanseri riskini azaltmada etkili bir besindir. Bulgur Pilavı Çeşitleri
Domatesli Bulgur Pilavı Tarifi Malzemeler:
Yapılışı: Öncelikle doğranacak malzemelerimizi hazırlıyoruz; soğan ve sarımsağı doğrayın. Daha sonra biberleri ince ince kıyın ve domateslerin kabuğunu soyup küp küp doğrayın. Ilık suyla salçayı karıştırarak açın. Tencereye yağı ekleyip kızmasını bekleyin. Yağ kızdıktan sonra doğranmış soğan ve sarımsağı ekleyin, rengi dönene kadar karıştırın. Ardından doğranmış biber ve domatesi ekleyin. 3-4 dakika karıştırdıktan sonra açılmış biber salçasını ekleyin. İsteğe göre tuz ekleyip, üzerine 1 bardak su ekleyin ve domatesler kendini salana kadar pişirin. Daha önceden yıkanmış bulguru ekleyin ve 2-3 tur karıştırdıktan sonra karışımın üstünü bir parmak geçecek kadar su ekleyip kapağını kapatın. Pilav pişene kadar bekleyin. Şimdiden afiyet olsun. Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı Tarifi Malzemeler:
Yapılışı: Öncelikle önceden yıkanmış ve ıslatılmış yeşil mercimekleri haşlayın. Pişmesine yakın üzerine bulguru ekleyin ve yeterince ılık su ekleyin. Küçük doğranmış soğanları tavada pembeleşinceye kadar kavurun. Kavrulan soğanları ocakta olan pilavın üzerine dökün ve pilavı demlenmeye bırakın. Şimdiden afiyet olsun. Meyhane Pilavı Tarifi Malzemeler:
Yapılışı: İlk olarak eti yağda hafif tuzla kavurun. Sonra soğan ve biberleri ince ince doğrayın. Kırmızı ve yeşil biberleri soğanlarla birlikte kavurun. Soğanlar pembeleşince doğranmış domates ve salçayı ekleyin. Üzerine bulguru ve yeterince ılık su ekleyin. Arada su ihtiyacına bakmak için karıştırabilirsiniz. Kapağını kapatıp dinlenmeye bırakın. Şimdiden afiyet olsun. Tavuklu Bulgur Pilavı Tarifi Malzemeler:
Yapılışı: İlk olarak tavuğu haşlayın. Haşlandıktan sonra soğumasını bekleyin ve küçük parçalara ayırın. Didiklediğiniz tavukları tencereye alın ve daha önceden haşlanmış nohudu ekleyin. Yıkanmış bulguru da ekleyip yeterince su ilave edin. Arada suyunu kontrol etmek için karıştırabilirsiniz. Suyunu çektikten sonra tencerenin kapağını kapatıp pilavı dinlenmeye bırakın. Şimdiden afiyet olsun. |