Patlıcanlı Bulgur Pilavı Bulgur pilavı çeşitleri arasında oldukça sık tercih edilen ve oldukça lezzetli olan patlıcanlı bulgur pilavı, Anadolu yemek kültürünün önemli bir parçasıdır. Yurdumuzun hemen her yöresinde yapılan ve tüketilen bu pilav, yüksek besin ve lif değeri içeren bulgur ile patlıcanın eşsiz uyumunu sunar. Ancak, patlıcanın kızartılarak kullanılması nedeniyle, diyet yapan kişiler için pek tavsiye edilmemektedir. Bununla birlikte, ekmek veya diğer yemeklerin miktarının azaltılması ile orta boy porsiyonda tüketilmesi diyet yapan insanlar için sakıncalı olmayabilir. Patlıcanlı Bulgur Pilavı Malzemeleri
Patlıcanlı Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır? Öncelikle yıkanan ve kabukları alacalı bir şekilde soyulan patlıcanlar yağda kızartılır. Kızaran patlıcanlar yağdan alınır ve pilavın yapımına başlanır. Pilav tenceresinin içerisine tereyağı ve zeytinyağı koyulur. Eriyen yağların üzerine ince ince doğranmış soğanlar, yıkanmış ve ince bir şekilde doğranmış olan biberler ve salça eklenir ve kavrulur. Kavrulma işleminin ardından bulgur, tuz ve sıcak su tencereye eklenir ve pişmesi için kısık ateşte bırakılır. Pilav pişmeye yakın, önceden kızarttığımız patlıcanlar tencereye eklenir. Patlıcanlar karıştırılmadan pilav ile pişmeye bırakılır ve suyunu çekmesi ile ocağın altı kapatılır. On ile on beş dakika arasında demlendirilen patlıcanlı pilav sıcak bir şekilde servis edilir. Ekstra Bilgiler Patlıcanlı bulgur pilavını daha da lezzetlendirmek için içerisine doğranmış domates veya çeşitli baharatlar ekleyebilirsiniz. Ayrıca, patlıcanların fazla yağını almak için kızarttıktan sonra kağıt havlu üzerine sererek bekletebilirsiniz. Bu pilavı yoğurt veya ayran ile servis ederek daha dengeli bir öğün oluşturabilirsiniz. |