İnce Bulgur Yemekleri İnce bulgur, buğdaydan elde edilen besleyici ve sağlıklı bir gıda maddesidir. Pirince kıyasla daha besleyici olan bulgur, birçok yemek tarifinde kullanılmaktadır. İnce bulgur, özellikle köfte yapımında tercih edilse de garnitür, çorba gibi yemeklerde de kullanılmaktadır. Bulgur, yüksek oranda karbonhidrat içermesinin yanı sıra çinko, kepek, magnezyum, lif, folik asit ve B grubu vitaminler açısından zengin bir içeriğe sahiptir. Bu özellikleriyle bulgur, gebelik dönemindeki anne adaylarına da tavsiye edilmektedir. Hem anne hem de bebek sağlığı için önemli olan bulgur, farklı şekillerde hazırlanarak diyet programlarına eklenebilir. Şimdi ince bulgur yemeklerine hep birlikte göz atalım. İçli Köfte Gerekli Malzemeler Hamuru İçin
İç Harcı İçin
İçli Köfte Nasıl Yapılır? İç harcı için kıyma bir tavada suyunu çekene kadar kavrulur. Kuru soğanlar soyulup ince ince doğranır ve kıymaya eklenerek birlikte kavrulur. Sıvı yağ, salça, baharat ve tuz eklenip karıştırılır. Son olarak ceviz içi ve doğranmış maydanoz eklenir ve harç ocaktan alınır. Hamur için ince bulgur, irmik ve tuz derin bir kaba alınır. Üzerini geçecek kadar su eklenip 5 dakika kapağı kapatılarak dinlendirilir. Dinlenen malzemelere yumurta, salça, tuz ve istenilen baharatlar eklenip homojen bir şekilde yoğrulur. Yoğrulan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparılıp avuç içinde yuvarlanır ve uzun şekil verilir. İşaret parmağı suya batırılarak köftenin ortası ince bir şekilde açılır. Açılan yere iç harç konup köfte tekrar yuvarlanır. Tüm malzeme bitene kadar aynı işlem tekrarlanır. Kızartma tavasına bolca sıvı yağ eklenip kızdırılır. Köfteler kızgın yağda kızartılıp havlu kağıt serili bir tabağa çıkarılır. Sıcak şekilde servis edilir. Afiyet olsun. Yoğurtlu Fellah Köftesi Gerekli Malzemeler Köftesi İçin
Sos İçin
Yoğurtlu Fellah Köftesi Nasıl Yapılır? Bulgur derin bir kaba alınarak üzerine kaynar su eklenir. Kabın ağzı kapatılıp bulgur suyu çekene kadar beklenir. Şişen bulgurun içine salça, un, baharatlar ve tuz eklenerek iyice yoğrulur. Yoğrulan hamurdan küçük parçalar koparılıp avuç içinde yuvarlanır. Her bir yuvarlağın ortasına parmakla bastırılarak çukurlaştırılır. Büyük bir tencerede su kaynatılıp köfteler suya atılır ve tuz eklenir. Birkaç dakika haşlandıktan sonra köfteler süzülerek geniş bir servis tabağına alınır. Sos için sıvı yağ tavaya alınır ve üzerine salçalar eklenip kavrulur. Baharat ve tuz ilave edilerek karıştırılır. Hazırlanan sos köftelerin üzerine dökülür. Son olarak sarımsaklar rendelenip yoğurda bir miktar tuzla eklenir. Servis tabağındaki köftelerin ortası havuz şeklinde açılarak sarımsaklı yoğurt bu boşluğa dökülür. Üzeri ince doğranmış maydanozla süslenip sunum yapılır. Afiyet olsun. |