Sade Bulgur Pilavı Bulgur, buğdaydan elde edilen geleneksel bir Anadolu yiyeceğidir ve tahıl grubunda yer alarak beslenmede önemli bir rol oynar. Bulgur, ekonomik bir karbonhidrat kaynağı olmasının yanı sıra çeşitli besin öğeleriyle de zengindir. Bulgurun yapıldığı ana madde olan buğday; kepek, öz ve endosperm olmak üzere üç bölümden oluşur ve gerekli olan besin öğelerinin birçoğu öz ve kepek kısmında yer alır. Endosperm ise nişasta ve az miktarda protein içerir ve buğdayın ve dolayısıyla bulgurun enerji veren bölümünü oluşturur. Buğdayın yapısında bulunan öz ve kepek; magnezyum, çinko, krom gibi mineralleri, diyet posasını, fit atları, bazı fenolleri ve selenyumu içerir. Ayrıca, B12 dışındaki tüm B vitaminlerini de barındırır. Yiyecek olarak bulgurun birçok faydası bulunmaktadır:
Sade Bulgur Pilavı Glisemik indeksi düşük ve lif oranı yüksek bir besin maddesidir. Bu nedenle diyet yaparken içerisindeki yağ miktarına dikkat edilerek tüketilebilir. Üç çorba kaşığı bulgur pilavı, bir dilim ekmek yerine tüketilmelidir. Sade Bulgur Pilavı Malzemeleri
Sade Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır? Bulguru yıkayıp, suyunu süzüyoruz. Tencereye tereyağını koyup eritiyoruz. Üzerine salçayı ilave edip 2-3 dakika kavuruyoruz. Bulguru ilave ederek 2-3 dakika daha kavuruyoruz ve sonra sıcak suyu ve tuzu ilave edip karıştırıyoruz. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Sade Bulgur Pilavı piştikten sonra üzerini kağıt havlu ile örtüp, kapağını kapatıyoruz. 10-15 dakika demlendirdikten sonra servis ediyoruz. Afiyet olsun. |
Üngörmüş
21 Temmuz 2024 PazarSade bulgur pilavı yaparken neden tereyağı kullanıyoruz, zeytinyağı ile yapılabilir mi?
Cevap yazAdmin
21 Temmuz 2024 PazarÜngörmüş, sade bulgur pilavında tereyağı kullanılmasının nedeni, tereyağının pilava daha zengin ve lezzetli bir tat katmasıdır. Ancak zeytinyağı ile de yapabilirsiniz. Zeytinyağı kullanarak daha hafif ve sağlıklı bir alternatif elde edebilirsiniz. Sonuçta tercih sizin damak zevkinize kalmış. Afiyet olsun!