Sade Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Sade Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Sade Bulgur Pilavı

Bulgur, buğdaydan elde edilen geleneksel bir Anadolu yiyeceğidir ve tahıl grubunda yer alarak beslenmede önemli bir rol oynar. Bulgur, ekonomik bir karbonhidrat kaynağı olmasının yanı sıra çeşitli besin öğeleriyle de zengindir. Bulgurun yapıldığı ana madde olan buğday; kepek, öz ve endosperm olmak üzere üç bölümden oluşur ve gerekli olan besin öğelerinin birçoğu öz ve kepek kısmında yer alır. Endosperm ise nişasta ve az miktarda protein içerir ve buğdayın ve dolayısıyla bulgurun enerji veren bölümünü oluşturur.

Buğdayın yapısında bulunan öz ve kepek; magnezyum, çinko, krom gibi mineralleri, diyet posasını, fit atları, bazı fenolleri ve selenyumu içerir. Ayrıca, B12 dışındaki tüm B vitaminlerini de barındırır. Yiyecek olarak bulgurun birçok faydası bulunmaktadır:

  • Bulgur, kandaki yağ oranını düşürücü etkisi bilinen posa ve lif bakımından oldukça zengin bir gıdadır.
  • Karbonhidrat değeri yüksek, protein değeri ise düşüktür.
  • İçerisinde bulunan folik asitten dolayı, çocuk ve hamile kadınlar için çok önemli bir gıda maddesidir.
  • Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sisteminde önemli rol oynar.
  • Doymamış yağa sahip olduğundan dolayı, toplam yağ oranı düşük olduğu için sağlıklı bir besin maddesidir.
  • Kolesterol içermez.
  • Hububat ürünlerinin dezavantajı sayılan fitik asit, bulgurun pişirme ve kurutma işlemlerinden dolayı bulgurda yer almaz.
  • Yüksek mineral ve selüloz içeriği ile besin emilimini hızlandırır, böylece kabızlığı önler ve bağırsak kanseri riskini azaltır.
  • Diğer bakliyatlar ile karşılaştırıldığında, dünyadaki en önemli besin kaynaklarından biridir.

Sade Bulgur Pilavı

Glisemik indeksi düşük ve lif oranı yüksek bir besin maddesidir. Bu nedenle diyet yaparken içerisindeki yağ miktarına dikkat edilerek tüketilebilir. Üç çorba kaşığı bulgur pilavı, bir dilim ekmek yerine tüketilmelidir.

Sade Bulgur Pilavı Malzemeleri

  • 2 su bardağı bulgur
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 3 çorba kaşığı tereyağı
  • 4 su bardağı sıcak su
  • Tuz

Sade Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

Bulguru yıkayıp, suyunu süzüyoruz. Tencereye tereyağını koyup eritiyoruz. Üzerine salçayı ilave edip 2-3 dakika kavuruyoruz. Bulguru ilave ederek 2-3 dakika daha kavuruyoruz ve sonra sıcak suyu ve tuzu ilave edip karıştırıyoruz. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Sade Bulgur Pilavı piştikten sonra üzerini kağıt havlu ile örtüp, kapağını kapatıyoruz. 10-15 dakika demlendirdikten sonra servis ediyoruz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Üngörmüş

21 Temmuz 2024 Pazar

Sade bulgur pilavı yaparken neden tereyağı kullanıyoruz, zeytinyağı ile yapılabilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Üngörmüş, sade bulgur pilavında tereyağı kullanılmasının nedeni, tereyağının pilava daha zengin ve lezzetli bir tat katmasıdır. Ancak zeytinyağı ile de yapabilirsiniz. Zeytinyağı kullanarak daha hafif ve sağlıklı bir alternatif elde edebilirsiniz. Sonuçta tercih sizin damak zevkinize kalmış. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bulgur Faydaları Nelerdir?

Bulgur Faydaları Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İnce Bulgur Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

İnce Bulgur Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri

1 Tabak Bulgur Pilavı Kaç Kalori?

1 Tabak Bulgur Pilavı Kaç Kalori?

İnce Bulgur Salatası Tarifi ve Malzemeleri

İnce Bulgur Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Et Sulu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Et Sulu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Erişteli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Erişteli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri